Sekrety Diety - Ciekawostki dietetyczne

Ciekawostki dietetyczne

Sekrety Diety > Czytelnia > Ciekawostki dietetyczne

5 posiłków dla każdego

5 posiłków dla każdego
 
Czy wiesz, że zjadanie więcej niż 3 posiłków dziennie powoduje zwiększone odkładanie w naszym organizmie białka, a zmniejszone tłuszczu? Dlatego niezależnie czy chcemy schudnąć, czy też zwiększyć masę mięśniową, czyli przybrać na wadze, powinniśmy jeść 5 posiłków dziennie.

Suplementy dla sportowców

Suplementy dla sportowców
 
Aminokwasy BCAA, obecne w odżywkach dla sportowców mają zapobiegać uczuciu zmęczenia podczas intensywnego treningu. Warto wiedzieć, że uczucie zmęczenia jest naturalnym sygnałem mówiącym nam, że w organizmie nagromadziło się dużo substancji toksycznych i metabolitów, które należy usunąć poprzez odpoczynek, dlatego należy uważać na tego typu suplementację.

Konsekwecje złego stylu życia

Konsekwecje złego stylu życia
 
Czy wiesz, że zła dieta, siedzący tryb życia i zwiększona ponad normę masa ciała to czynniki ryzyka chorób nowotworowych? Problem jeszcze mocniej pogłębia picie alkoholu.

Dieta a nowotwory

Dieta a nowotwory
 
Dieta bogata w kwas foliowy zmniejsza ryzyko występowania nowotworów trzustki. Foliany znajdziemy przede wszystkim w zielonych warzywach. Duże spożycie owoców zmniejsza zaś ryzyko występowania raka jamy ustnej i płuc.

Gdzie znajdziemy gluten?

Gdzie znajdziemy gluten?
 
Jeden zwyczajny opłatek zawiera 25mg glutenu. To ważna informacja dla chorych na celiakię, ponieważ ta ilość glutenu to połowa dziennej dopuszczalnej dla nich dawki.

Co to jest celiakia?

Co to jest celiakia?
 
Celiakia to choroba, w której należy eliminować z diety gluten, czyli białko pszenicy i innych zbóż. Maksymalny dopuszczalny poziom to 50mg na dzień, zaś za poziom bezpieczny uznaje się 20 mg.

Dieta a nowotwór jelita grubego

Dieta a nowotwór jelita grubego
 
Duże spożycie mięsa czerwonego zwiększa ryzyko występowania nowotworów jelita grubego. Czynniki ochronne zaś to aktywność fizyczna, spożywanie czosnku, mleka oraz produktów bogatych w błonnik pokarmowy.

Cebula a nowotwór żołądka

Cebula a nowotwór żołądka
 
Spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko występowania raka żołądka, efekt ten zmniejsza się jednak gdy cebulę solimy, ponieważ sól kuchenna zwiększa ryzyko występowania tego nowotworu.

Ochronne działanie likopenu

Ochronne działanie likopenu
 
Likopenu zawarty w diecie zmniejsza ryzyko występowania nowotworów prostaty. Ten czerwony barwnik znajdziemy w pomidorach, ketchupie, soku pomidorowym i czerwonych grejpfrutach.

Likopen i beta-karoten

Likopen i beta-karoten
 
Czy wiesz, że beta-karoten, antyoksydant, który znajdziemy np. w marchewce, morelach, powstaje przez cyklizację dwóch końców łańcucha likopenu, antyoksydantu, którego świetnym źródłem są pomidory?

Dziwne sery regionalne

Dziwne sery regionalne
 
Pecorino casu marzu jest tradycyjnym Sardyńskim wyrobem żywnościowym. Produkowany jest z mleka owczego, lecz fermentacji jest poddawany w dość nietypowy sposób, mianowicie wywołują ją larwy much serowych Pilophila casei, które znoszą jaja w specjalnie przygotowanych do tego otworach. Larwy żywią się serem i wydalają resztki, a obecność żywych larw świadczy o przydatności sera do spożycia.

Owoc owocowi nie równy

Owoc owocowi nie równy
 
Każdy owoc jest zdrowy, jednak nie każdy zawiera tyle samo kalorii. Do owoców niskokalorycznych (zawierających mniej niż 50kcal/100g) zaliczamy: jabłka, śliwki, maliny, porzeczki, jagody, arbuz, agrest, truskawki, poziomki, brzoskwinie, melon, cytryny, grejpfrut, pomarańcze, mandarynki. Natomiast wysokokaloryczne są owoce zawierające więcej niż 50 kcal/100g takie jak: banan, winogrona, czereśnie, mango, aronia.

Skórka owoców

Skórka owoców
 
Skórka naszych krajowych owoców takich jak jabłka czy gruszki, stanowi cenne źródło błonnika, a tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin. Nie pozbawiaj się wiec wartościowych składników obierając te owoce, jeżeli nie musisz.

Parzenie ma duże znaczenie

Parzenie ma duże znaczenie
 
Jeśli chcesz, aby herbata miała efekt lekko pobudzający, parz ją 2-3 minuty, natomiast, jeżeli zależy Ci na uspokojeniu- dłużej. Herbaty czarne i czerwone zaparza się wrzątkiem, zaś zielone woda o temperaturze ok. 60-80 °C. Herbaty zielone, czerwone i białe można parzyć nawet kilkakrotnie, z tymże najsmaczniejszy jest napar z drugiego parzenia.

Uwaga na chleb chrupki!

Uwaga na chleb chrupki!
 
Wbrew powszechnym opiniom, chleb chrupki ma dużo kalorii. Nie można go jeść w nieograniczonych ilościach, ponieważ zawiera więcej kalorii w 100g niż inne gatunki pieczywa.

Dobre masło, ale nie do smażenia

Dobre masło, ale nie do smażenia
 
Na maśle nie można smażyć. Nadaje się tylko do bardzo szybkiej obróbki, np. do przyrządzania jajecznicy, gdyż wtedy nie rozgrzewa się za bardzo, co ogranicza powstawanie substancji rakotwórczych. Inne produkty, takie jak: mięso, warzywa czy grzyby należy smażyć na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym, które nie rozkładają się w wysokich temperaturach i nie przypalają się przez dłuższy czas.

Czosnek i imbir hamują wzdęcia

Czosnek i imbir hamują wzdęcia
 
Tradycja dodawania przypraw do warzyw, w tym strączkowych, ma swoje podstawy. Przykładowo czosnek i imbir od dawna, bo już w medycynie ludowej, stosowano w celu zapobiegania wzdęciom. Obie przyprawy prawie całkowicie eliminują z warzyw strączkowych ich „gazotwórcze właściwości”. Warto więc wypróbować sprawdzone „triki kulinarne” i dodać odrobinę czosnku lub imbiru do garnka z warzywami, które powodują u nas wzdęcia.

Dietetyczna margaryna?

Dietetyczna margaryna?
 
Nie każda margaryna jest dietetyczna, gdyż wiele z nich ma ponad 700kcal w 100g, czyli mniej więcej tyle co masło śmietankowe! Zwracaj więc uwagę na wartość energetyczną margaryny przy jej zakupie.

Jaja prosto od kury

Jaja prosto od kury
 
Jajka prosto od kury należy umyć, jak tylko przyniesiemy je do domu, a nie tuż przed użyciem. To zapobiega rozwojowi bakterii i ich rozprzestrzenianiu się w lodówce.

Dieta zapobiegająca zaparciom

Dieta zapobiegająca zaparciom
 
W diecie osób cierpiących na zaparcia powinno znaleźć się więcej potraw zawierających błonnik pokarmowy znaciskiem na frakcję nierozpuszczalną w wodzie. Do swojego menu osoby te powinny włączyć przetwory z otrąb (otręby pszenne i ryżowe maja najsilniejsze działanie), kasze gruboziarniste, pieczywo razowe, pełnoziarniste oraz minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Należy również dużo pić!

Jajka jako kosmetyk

Jajka jako kosmetyk
 
Już w starożytnym Egipcie naturalne metody pielęgnacji cery cieszyły się powodzeniem. Przykładem jest maseczka na bazie jajek, która jest świetnym i tanim kosmetykiem. Jajka zawierają cholesterol, który nawilża i chroni skórę przed wysuszeniem, witaminę A, która odmładza oraz lecytynę, która jest naturalnym przeciwutleniaczem o właściwościach zmiękczających, odżywczych i nawilżających.

Zgaga - poczwórne zagrożenie czekoladowe

Zgaga - poczwórne zagrożenie czekoladowe
 
Czekolada, którą często się delektujemy, zwłaszcza mleczna, jest cztery razy bardziej szkodliwa w porównaniu do innych pokarmów, dla osób cierpiących na zgagę. Zawiera w swym składzie cztery substancje: kofeinę, teobrominę, teofilinę i tłuszcz, które rozluźniają napięcie wpustu żołądka. Mogą w ten sposób powodować zarzucanie kwasów żołądkowych do przełyku i tym samym wywoływać zgagę, która objawia się różnymi dolegliwościami bólowymi i pieczeniem.

Proteiny sycą

Proteiny sycą
 
Proteiny w porównaniu do węglowodanów, pomagają w większym stopniu zmniejszyć uczucie głodu mając najwyższą moc sycącą spośród wszystkich makroskładników diety.

Nietolerancja laktozy – ratunek w jogurcie

Nietolerancja laktozy – ratunek w jogurcie
 
W zaburzeniach trawienia laktozy zaleca się spożywanie jogurtów. Zawarte w nich szczepy bakteryjne trawią cukier mleczny zanim trafi on do przewodu pokarmowego człowieka, co więcej, również w jelitach. Jogurt naturalny ma większą aktywność niż jogurty smakowe, zaś maślanka i kwaśne mleko, pomimo iż też są sfermentowane, nadal mogą podrażniać przewód pokarmowy, podobnie jak mleko, u osób nadwrażliwych.

200 kcal na start dnia to za mało

200 kcal na start dnia to za mało
 
Wiele osób zjada za mało kilokalorii podczas śniadania. Na skutek tego przejada się przez resztę dnia.

Działanie przeczyszczające kawy

Działanie przeczyszczające kawy
 
W przypadku nagłego zaparcia, dobrym sposobem z jednej strony dla szybkiego, a z drugiej dla łagodnego pobudzenia jelit, jest wypicie filiżanki mocnej kawy. U 1/3 populacji zdrowych osób kawa poprawia motorykę jelit, zarówno kofeinowa jak i bezkofeinowa.

Sery pleśniowe

Sery pleśniowe
 
Sery pleśniowe coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Jednym z najpopularniejszych jest ser Camembert. Jego nazwa pochodzi od nazwy wsi w Normandii. Pierwszy ser tego typu wyprodukowano już w XVIII wieku. Do jego produkcji stosuje się grzyby pleśni Penicillium camemberti. W wersji oryginalnej Camembert wytwarzany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego, a jego smak jest lekko słonawy.

Zadbaj o wzrok

Zadbaj o wzrok
 
Około 760 na 100 tys. mieszkańców państw UE ma uszkodzony wzrok. Antyoksydanty, a szczególnie witamina A, C i E łącznie z barwnikami karotenoidowymi, luteiną i zeaksantyną przyczyniają się do zapobiegania i opóźnienia początku utraty wzroku w podeszłym wieku. Znajdują się one w produktach roślinnych tj. marchew oraz inne czerwone i żółte owoce i warzywa, a także w tłuszczu rybim i podrobach.

Lepsza strona ziemniaka

Lepsza strona ziemniaka
 
Wbrew ogólnemu postrzeganiu ziemniaka jako warzywa ciężkostrawnego, kalorycznego i nie wpływającego pozytywnie na nasze zdrowie rośliny te są dobrym źródłem witaminy C oraz potasu w diecie, a ponadto dostarczają węglowodanów złożonych i należą do produktów niskokalorycznych. Wysokokaloryczne są natomiast chipsy i frytki produkowane ze znacznym udziałem tłuszczu.

Jęczmień - pokarm gladiatorów

Jęczmień - pokarm gladiatorów
 
Rzymscy gladiatorzy nazywani byli hordearii - zjadacze jęczmienia. Spożywali jęczmień jako pokarm dający siłę i wigor, co potwierdzają dzisiejsze badania. Jęczmień chroni serce i pomaga w problemach trawiennych.

Napoje energetyzujące

Napoje energetyzujące
 
Jedna puszka napoju energetyzującego zawiera tyle kofeiny co kilka słabych kaw. Energetyki zamiast dodawać skrzydeł mogą przysporzyć nam wielu problemów zdrowotnych. Działanie wysokich dawek kofeiny i tauryny w połączeniu z cukrem, którym słodzone są napoje energetyzujące, rozregulowuje mechanizm produkcji insuliny w trzustce i sprzyja m.in. rozwojowi cukrzycy typu II.

Odkwaszająca moc cytrusów

Odkwaszająca moc cytrusów
 
Owoce cytrusowe pomimo, iż charakteryzują się kwaśnym smakiem mają właściwości alkalizujące. Wynikają one z obecności pierwiastków zasadotwórczych w cytrusach. Częściej mamy do czynienia z zakwaszeniem ustroju ze względu na duże spożycie mięsa, drobiu, ryb i jaj. Aby utrzymać odpowiednie pH ustroju niezbędne jest również dostarczenie z dietą produktów alkalizujących.

Wino z nerkowca

Wino z nerkowca
 
Sok nanerczowy produkuje się z owoców, które rodzi drzewo Nanercz zachodni, to samo, z którego pozyskujemy wszystkim dobrze znane orzeszki nerkowca. Z soku tego na Kubie produkuje się smaczne i mocne wino.

Nie pal przy niepalących!

Nie pal przy niepalących!
 
Czy wiesz, że z powodu wymuszonego biernego palenia każdego roku w samej Polsce umiera 2 000 osób. Te ofiary dymu tytoniowego nigdy same nie paliły! Przebywanie w miejscu gdzie unosi się dym tytoniowy jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci i kobiet w ciąży.

Orzechy tuczą?

Orzechy tuczą?
 
Pomimo wysokiej kaloryczności orzechów, umiarkowane ich spożywanie nie prowadzi do przyrostu masy ciała, zaś osoby spożywające je mają większe uczucie sytości i łatwiej im utrzymać zalecenia dietetyczne.

Walczmy z nowotworami

Walczmy z nowotworami
 
Czy wiesz, co powinniśmy robić, aby ustrzec się przed rakiem? Nie palmy, wystrzegajmy się otyłości, codziennie bądźmy aktywni fizycznie, spożywajmy dużo warzyw i owoców, nie upijajmy się, unikajmy ostrego słońca, wystrzegajmy się substancji rakotwórczych!

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek
 
Na sięgających wysokości 10-20 metrów, wiecznie zielonych, owocujących po około 10 latach od momentu posadzenia drzewkach rosną oliwki. Dojrzewające owoce na początku są zielone, z czasem zmieniają kolor i późną jesienią lub wczesną zimą osiągają kolor czarny. Od stopnia dojrzałości oliwek zależy smak i zapach zrobionej z nich oliwy.

Zioła

Zioła
 
Podczas przetwarzania mięsa (smażenia, pieczenia czy duszenia) stosowanie ziół takich jak rozmaryn, tymianek czy szałwia zmniejsza tworzenie się w mięsie szkodliwych amin heterocyklicznych. Podobne działanie ma stosowanie czosnku.

Temperatura dymienia

Temperatura dymienia
 
Temperatura dymienia to temperatura, powyżej której tłuszcz zaczyna się palić uwalniając szkodliwe substancje. Smażyć wolno tylko na tych tłuszczach, których temperatura dymienia jest wyższa niż 180stopni Celsjusza. Wśród dostępnych na polskim rynku olejów do smażenia najlepsza jest oliwa z oliwek, której temperatura dymienia wynosi 210 stopni Celsjusza.

Cynamon nie tylko do szarlotki

Cynamon nie tylko do szarlotki
 
Hinduscy lekarze podają cynamon jako lek przeciwbólowy kobietom podczas porodu. Mikstura cynamonu i miodu odświeża oddech. Chińczycy wierzą, że cynamon to idealny środek na piękną cerę. W starożytnym Egipcie cynamon wykorzystywany był do balsamowania zwłok.

Wasabi, ostra przyprawa do sushi

Wasabi, ostra przyprawa do sushi
 
Większość wasabi sprzedawanych poza Japonią to chrzan pospolity z dodatkiem zielonego barwnika. Prawdziwe wasabi (wasabia japonica) to roślina droga, trudna w uprawie i rzadko spotykana. Na pocieszenie warto dodać, że powszechnie występujący i łatwo dostępny chrzan pospolity ma podobne właściwości zdrowotne, co oryginalny chrzan wasabi.

Białko dla urody

Białko dla urody
 
Białko wchodzi w skład skóry, włosów oraz paznokci. Jego niedobór może prowadzić do zwiotczenia skóry, nadmiernego wypadania włosów. W celu zapewnienia odpowiedniej odnowy naskórka i komórek pozostałych warstw skóry zadbaj o odpowiednią ilość pełnowartościowego białka w diecie.

Piwo w ciąży?

Piwo w ciąży?
 
Czy wiesz, że centralny układ nerwowy oraz mózg nienarodzonego dziecka są wyjątkowo wrażliwe na działanie alkoholu? Oznacza to, że jakiekolwiek spożywanie alkoholu przez matkę przez cały okres ciąży może zaowocować poważnymi wadami rozwojowymi jej dziecka.

Puste kalorie

Puste kalorie
 
Potocznie mówi się, że słodycze, czy też cukier dostarczają pustych kalorii, oznacza to, że spożytej energii nie towarzyszą cenne witaminy, składniki mineralne, czy też dobrej jakości białko. Co za tym idzie spożywanie pustych kalorii nie pomaga nam w utrzymaniu zdrowia.

Ile łyżeczek cukru do herbaty?

Ile łyżeczek cukru do herbaty?
 
Najlepiej w ogóle zrezygnujmy ze słodzenia. Nadmierne spożywanie cukru jest uzależniające, zaś zbyt duża jego ilość w diecie ma niekorzystny wpływ na nasz organizm: sprzyja zaparciom i żylakom, zmianom trądzikowym skóry, zaburzeniom płodności, prowadzi do depresji, nasila objawy PMS, zwiększa ryzyko występowania chorób serca oraz nowotworów! A to tylko początek długiej listy...

Mózg potrzebuje glukozy

Mózg potrzebuje glukozy
 
Substratem energetycznym potrzebnym do prawidłowej pracy naszego mózgu jest glukoza. Włączając do diety produkty pełnoziarniste dostarczymy odpowiednie ilości glukozy do pracy mózgu. Wystrzegajmy się jednak glukozy w czystej postaci lub w postaci cukru stołowego, której nadmierne spożywanie może doprowadzić do cukrzycy!

Rak prostaty

Rak prostaty
 
Dieta bogata w cukry proste, powoduje dużą produkcję insuliny oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu - IGF, oba te związki mogą pobudzać wzrost raka prostaty.

Herbata z 5 łyżeczkami cukru?

Herbata z 5 łyżeczkami cukru?
 
Nadmierne objadanie się słodyczami, czy słodzenie herbaty dużymi porcjami cukru to kuszenie wielu chorób dietozależnych! Zaburzenia gospodarki glukozy jakie wywołuje duże spożycie cukrów prostych powoduje poważne zaburzenia metaboliczne, co w konsekwencji prowadzić może do zespołu metabolicznego.

Cukrzyca? Mnie to nie dotyczy!

Cukrzyca? Mnie to nie dotyczy!
 
Szacuje się, że nawet połowa chorych na cukrzycę nie ma świadomości tego faktu.

W czym cukier szkodzi chudzielcom?

W czym cukier szkodzi chudzielcom?
 
Cukry znajdujące się w słodyczach nie tylko tuczą, przede wszystkim rozregulowują równowagę glukozy we krwi. Po spożyciu cukrów prostych poziom glukozy podnosi się gwałtownie, w odpowiedzi trzustka produkuje zbyt dużą porcję insuliny, która z kolei zbija poziom cukru we krwi do poziomu niższego niż przed zjedzeniem smakołyka. Efekt? Mamy ochotę na kolejnego słodycza, a nasz organizm powoli zmierza w kierunku cukrzycy!

Telewizja tuczy

Telewizja tuczy
 
Oglądanie telewizji przez dwie godziny dziennie zwiększa ryzyko otyłością o 23%.

Otyli Polacy

Otyli Polacy
 
Główny Urząd Statystyczny na podstawie danych zebranych podczas Narodowego Spisu Ludności w 2007 roku donosi, że co trzeci dorosły Polak ma nadwagę, co ósmy jest otyły.

BMI a długość życia

BMI a długość życia
 
BMI większe niż 25 skraca życie! Norma BMI to 18-25. Szacuje się, że ludzie o BMI w granicach 30-35 żyją średnio o 2, a nawet 4 lata krócej niż ludzie o właściwej masie ciała. BMI przekraczające 40 może skrócić życie nawet o 10 lat!

Jak dużo czosnku warto jeść?

Jak dużo czosnku warto jeść?
 
Zwiększenie aktywności rozpuszczania zakrzepów, a co za tym idzie pomoc w zapobieganiu zawałom serca oraz udarom mózgu uzyskamy zjadając już pół ząbka surowego czosnku dziennie, dwa ząbki czosnku dziennie spowodują dodatkowo spadek poziomu cholesterolu we krwi.

Uważajmy na mocną herbatę

Uważajmy na mocną herbatę
 
Nadmierne picie mocnej herbaty może upośledzić wchłanianie żelaza z naszej diety i doprowadzić do niedokrwistości.

Produkty rozrzedzające krew

Produkty rozrzedzające krew
 
Dzięki krzepnięciu krwi po skaleczeniu nasza rana szybko przestaje krwawić, jednak gdy krew ma zbyt duże powinowactwo do krzepnięcia mogą w naszych żyłach i tętnicach tworzyć się niebezpieczne zakrzepy. Produkty rozrzedzające krew mają swoje zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia. Wśród produktów spożywczych działanie takie wykazują melon, czosnek, cebula, grzyby mun i imbir.

Kawa a zęby

Kawa a zęby
 
Picie kawy podobnie jak czarnej herbaty, czy czerwonego wina powoduje ciemnienie zębów, efekt ten można zmniejszyć dodając do kawy mleko lub myjąc zęby zaraz po jej wypiciu. Okazuje się , że kawa może też pozytywnie wpływać na uzębienie chroniąc je przed próchnicą, efekt ten jednak znika gdy do kawy dodamy cukier.

Zagadkowy miód

Zagadkowy miód
 
Miód to ciągła zagadka dietetyki. Wiadomo, że ma korzystne właściwości zdrowotne: zabija bakterie, łagodzi bóle gardła, działa nasennie i uspokajająco, pomaga w leczeniu biegunek. Nie wiemy jednak wszystkiego, wiele innych właściwości miodu dopiero poznamy w przyszłości.

Piwo a stawy

Piwo a stawy
 
Nadmierne picie piwa może zaowocować bólami w stawach. Przyczyna? Zawarte w piwie puryny mają zdolność przekształcania się w kwas moczowy, ten z kolei odkłada się w stawach powodując ból podobny do bólów reumatycznych. Choroba ta nosi nazwę dny moczanowej lub podagry.

Dobre strony picia kawy

Dobre strony picia kawy
 
Kawa poprawia nastrój, wzmaga energię fizyczną, może być pomocna w katarze siennym, a pita przez całe życie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Jednak kawa ma tez swoją ciemna stronę dlatego należy pić ją z umiarem.

Układ krążenia chroniony

Układ krążenia chroniony
 
Okazuje się, ze cebula bardzo korzystnie wpływa na nasz układ krążenia. Obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz działa przeciwkrzepliwie chroniąc nas przed zawałem serca oraz udarem mózgu.

Korzystne polifenole

Korzystne polifenole
 
Istnieje około 200 rożnych związków fenolowych wykazujących lecznicze działanie. W czerwonym winie znajdziemy cenny kwas gallusowy, w otrębach pszennych kwas ferulowy, kwas cynamonowy zaś w śliwkach, wiśniach, jabłkach, gruszkach i winogronach. Herbata zaś, szczególnie zielona jest niezwykłym zbiorem fenoli zwanych katechinami.

Dobre oblicze cholesterolu

Dobre oblicze cholesterolu
 
Pamiętajmy, ze cieszący się zła sławą cholesterol jest ważnym związkiem w naszym organizmie. Między innymi jest niezbędny do syntezy wit D oraz hormonów płciowych. Niestety w naszej diecie niejednokrotnie występuje zbyt dużo cholesterolu, a co gorsza tłuszczów nasyconych, które w większym stopniu niż sam cholesterol pogarszają profil lipidowy.

Jogurt podnosi odporność

Jogurt podnosi odporność
 
Infekcja? Pomoże jogurt, który działa bakteriobójczo oraz wspomaga odporność komórek. Prawdopodobne jest również antynowotworowe działanie jogurtu.

HDL - dobry cholesterol

HDL - dobry cholesterol
 
Cebula podnosi poziom cholesterolu HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu, co w efekcie chroni nasze naczynia krwionośne przez szkodliwymi zmianami miażdżycowymi. Efekt ten jest najmocniejszy gdy spożywamy cebulę na surowo. Mocniejsze działanie wykazują ostre w smaku odmiany tego warzywa.

Beta-karoten poszukiwany

Beta-karoten poszukiwany
 
W suszonych morelach znajdziemy więcej beta-karotenu niż w owocach świeżych. Podobnie jest z marchewką - gotowana marchew dostarcza 2 do 5 razy więcej karotenu niż surowa.

Trujące pestki

Trujące pestki
 
Pestki moreli są trujące, zawierają amigdalinę, substancję niebezpieczną dla zdrowia i życia. Spożycie dużej ilości pestek moreli może spowodować poważne zatrucie, szczególnie niebezpieczne u dzieci. Oczywiście nie oznacza to, że morele są niebezpieczne, nie należy jedynie eksperymentować z jedzeniem ich pestek.

Wrzody? Kapusta pomoże!

Wrzody? Kapusta pomoże!
 
Chorzy na chorobę wrzodową mogą wzmocnić ścianę żołądka oraz dwunastnicy pijąc sok z zielonej, najlepiej młodej kapusty. Kapusta zawiera gefarnat, składnik leków przeciwwrzodowych.

Truskawki pełne witaminy C

Truskawki pełne witaminy C
 
100g truskawek zawiera aż 70mg witaminy C - tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę.

Zabiegani od rana

Zabiegani od rana
 
Wśród tych Polaków, którzy deklarują codzienne jadanie śniadania, ponad połowa twierdzi, ze posiłek ten spożywa w samotności.

Ile wapnia potrzebujemy?

Ile wapnia potrzebujemy?
 
Osoby młode pomiędzy 9, a 18 rokiem życia, aby umożliwić prawidłowy rozwój kości, powinny jadać nie mniej niż 1300mg wapnia dziennie, człowiek dorosły potrzebuje 1200mg wapnia dziennie. Taką ilość znajdziemy np. w 3 plasterkach sera żółtego i dwóch szklankach mleka i małym jogurcie.

Suplementy wapnia

Suplementy wapnia
 
Wapń z suplementów diety w postaci węglanu wapnia jest gorzej przyswajalny przez nasz organizm niż naturalny wapń pochodzący z mleka i jego przetworów.

Dieta i ruch w parze

Dieta i ruch w parze
 
Na początku kuracji odchudzającej organizm poddany ograniczeniu energetycznemu traci na wadze, po pewnym czasie przyzwyczaja się do zmniejszonej liczby kalorii. Możemy temu przeciwdziałać łącząc postępowanie dietetyczne z ćwiczeniami fizycznymi.

Skutki mechanizacji

Skutki mechanizacji
 
Dziś wiele nowoczesnych urządzeń technicznych ułatwia nam transport, codzienne prace domowe, dostarcza rozrywki. W konsekwencji mechanizacji życia nie musimy używać pracy własnych mięśni. Skutek? Każde poprzednie pokolenie było bardziej wysportowane niż obecne, nie zdając sobie nawet z tego sprawy.

Błonnik pomaga jelitom

Błonnik pomaga jelitom
 
Przyspieszysz prace jelit gdy do diety włączysz większe ilości błonnika pokarmowego. Z pomocą przyjdą warzywa, w drugiej kolejności owoce, ciemne pieczywo, płatki owsiane, suszone śliwki, otręby popijane woda, napoje z suszonych śliwek, a także zwiększone spożycie jogurtów.

Wartościowy błonnik

Wartościowy błonnik
 
Produkty pełnoziarniste (chleby, makarony) zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. Błonnik zwalnia tempo wchłaniania węglowodanów w przewodzie pokarmowym co korzystnie wpływa na nasz organizm. Jest to szczególnie ważne u chorych na cukrzyce.

Ile to ma kalorii?

Ile to ma kalorii?
 
Czy wiesz, że z jednego grama węglowodanów lub białek nasz organizm uzyskuje 4 kcal, zaś 1g tłuszczów dostarcza aż 9 kcal? Również alkohol dostarcza energii w ilości 7 kcal z 1 grama.

Jedzmy ryby dla zdrowia serca

Jedzmy ryby dla zdrowia serca
 
Dieta japończyków obfituje w ryby, które bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3, uboga jest zaś w nasycone kwasy tłuszczowe. Istnieją poważne przypuszczenia, że fakt ten wpływa na niski poziom występowania u nich zawałów serca.

Warto ograniczać tłuszcze zwierzęce

Warto ograniczać tłuszcze zwierzęce
 
Wysokie spożycie tłuszczów zwierzęcych podwyższa stężenie złego cholesterolu we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko śmierci z powodu zawału serca.

Cukrzyca typ 2 – choroba ludzi starszych?

Cukrzyca typ 2 – choroba ludzi starszych?
 
Czy wiesz, że na cukrzycę typu 2, zwykle utożsamianą ze starszym wiekiem, coraz częściej zapadają ludzie młodzi? Dzieje się tak z powodu dzisiejszego stylu życia: niepoprawnej diety oraz braku aktywności fizycznej.

Ciąża? Zadbaj o siebie i swoje dziecko

Ciąża? Zadbaj o siebie i swoje dziecko
 
Jeżeli jesteś w ciąży zacznij jak najszybciej dbać o siebie, zdrowo się odżywiaj, unikaj dymu papierosowego, alkoholu, napojów kofeinowych, stresu. W innym wypadku możesz przyczynić się do zmniejszenie masy urodzeniowej swojego dziecka, co z kolei znacznie zwiększy ryzyko wystąpienia u niego otyłości w wieku późniejszym, przyczyni się do występowania nadciśnienia tętniczego, oraz innych chorób układu krążenia.

Mleko matki - najlepszy pokarm dla dziecka

Mleko matki - najlepszy pokarm dla dziecka
 
U noworodków z masą urodzeniową poniżej 2500g istnieje większe ryzyko wystąpienia otyłości w wieku późniejszym, niż u noworodków, których masa zaraz po urodzeniu wynosiła pomiędzy 2500 – 4500g. Ryzyko to można zmniejszyć karmiąc dziecko w sposób naturalny – mlekiem matki.

probiotyk + prebiotyk = symbiotyk

probiotyk + prebiotyk = symbiotyk
 
Probiotyk to produkt zawierający drobnoustroje, żywe kultury bakterii, które wywierają korzystny efekt zdrowotny, prebiotyk zaś to substancja, która ma stymulować rozwój probiotyków. Produkty zawierające probiotyki i prebiotyki nazywamy symbiotykami.

Ciąża pod pełną kontrolą

Ciąża pod pełną kontrolą
 
Planujesz ciążę? Już 70 do 90 dni przed zapłodnieniem komórki jajowej Twoje zachowania determinują przebieg oraz powodzenie ciąży, a co za tym idzie stan zdrowia dziecka. Dlatego jeżeli chcesz zapewnić najlepszy start swojemu dziecku zacznij 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciąże lepiej się odżywiać!

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą
 
Dość powszechnie wiadomo, że niedobory jodu, które uzupełniamy podczas nadmorskich wakacji, odbijają się niekorzystnie na pracy tarczycy. Ostatnie badania pokazują, że dla tego gruczołu dokrewnego również ogromnie ważne są selen, cynk, żelazo oraz miedź.

Plemniki w niebezpieczeństwie

Plemniki w niebezpieczeństwie
 
Panowie z nadmierną masą ciała powinni obawiać się o stan swoich plemników. Otyli mężczyźni odznaczają się częściej niż szczupli małą liczebnością oraz ruchliwością nasienia.

Będąc otyły ryzykujesz impotencję

Będąc otyły ryzykujesz impotencję
 
Zbyt duża zawartość tkanki tłuszczowej u mężczyzn przyczynia się do zaburzeń proporcji hormonów płciowych. Spowodowany otyłością spadek poziomu testosteronu, a wzrost poziomu estrogenów zwiększa ryzyko impotencji.

Ludziom otyłym trudno oddychać

Ludziom otyłym trudno oddychać
 
Nadmiar tłuszczu w otyłości typu jabłko umiejscowiony jest głównie w okolicy brzucha. Tkanka tłuszczowa ogranicza prawidłowe funkcjonowanie przepony, co powoduje problemy z oddychaniem.

Schudnij dla serca

Schudnij dla serca
 
Stracenie zbędnych kilogramów warto przeanalizować nie tylko w aspekcie poprawy wyglądu. Nadwaga, otyłość, szczególnie typ jabłka przyczynia się do wzrostu zagrożenia występowania chorób układu krążenia, które między innymi prowadzić mogą do zawału serca.

Jabłko, gruszka – nie tylko owoce

Jabłko, gruszka – nie tylko owoce
 
Gdy BMI (waga/wzrost2) wskazuje na otyłość, a współczynnik WHR (stosunek talii do bioder) jest mniejszy od 0,8 (kobiety) lub 1,0 (mężczyźni) mówimy o otyłości typu gruszka, zaś gdy WHR jest większe od tych wartości mówimy o otyłości typu jabłko. Typ gruszki jest powszechniejszy wśród pań, zaś jabłkami zwykle są panowie.

Wyrównaj ciśnienie w cukrzycy

Wyrównaj ciśnienie w cukrzycy
 
Wyrównanie nadciśnienia tętniczego u chorych na cukrzyce typu 2 ma ogromne znaczenie. Obniżenie ciśnienia do poziomu wartości prawidłowych zmniejsza ryzyko udaru oraz niewydolności serca o blisko 50%.

Roślinożerca, mięsożerca, wszystkożerca?

Roślinożerca, mięsożerca, wszystkożerca?
 
Człowiek jest istotą wszystkożerną. Na samym początku w naszej diecie dominowały pokarmy roślinne, a z czasem pojawiało się w niej coraz więcej produktów pochodzenia zwierzęcego. W dzisiejszej diecie produkty zwierzęce zaczęły przeważać, co może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Czy alkohol jest kaloryczny?

Czy alkohol jest kaloryczny?
 
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że spożywanie alkoholu do posiłku zwiększa jego wartość kaloryczną. Kieliszek wina wytrawnego to 80kcal, kieliszek wina słodkiego to już dodatek 115kcal, pół litra piwa to 250kcal, zaś niewielka szklanka ginu z tonikiem to 260kcal.

Solimy dużo czy mało?

Solimy dużo czy mało?
 
Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają aby dzienne spożycie sodu w przeliczeniu na sól kuchenną nie przekraczało 6g, zaś przeciętne spożycie soli w Polsce wynosi 15g/dzień!

Gdzie szukać witaminy C?

Gdzie szukać witaminy C?
 
Witamina C występuje w produktach roślinnych, głównie w owocach i warzywach. Wśród owoców najbogatszych w tę witaminę należy wymienić owoce dzikiej róży, czarne porzeczki oraz truskawki, wśród warzyw króluje papryka oraz natka pietruszki.

Kiedy zjeść kolację?

Kiedy zjeść kolację?
 
Ostatni posiłek, czyli kolacja, powinna być spożywana nie później niż na 2 godziny przed snem. Kolacja powinna być małym, dość lekkostrawnym posiłkiem.

Śniadanie ważne szczególnie dla dzieci

Śniadanie ważne szczególnie dla dzieci
 
Zaniedbanie jedzenia śniadania u dzieci może mieć bardzo niekorzystny wpływ dla rozwoju fizycznego oraz stanu ich zdrowia. Ponadto brak codziennego posiłku po przebudzeniu przyczynia się do kształtowania u maluchów złych nawyków żywieniowych, które bardzo trudno jest zmienić w starszym wieku.

Dziesięcioprocentowy spadek masy

Dziesięcioprocentowy spadek masy
 
Badania dowodzą, że już dziesięcioprocentowy spadek masy ciała u osób z nadwagą oraz otyłych wywołuje odczuwalną przez nich poprawę stanu zdrowia, a co za tym idzie samopoczucia!

Spadek masy ciała podczas odchudzania

Spadek masy ciała podczas odchudzania
 
Podczas kuracji odchudzającej spadek masy ciała najszybszy jest na początku kuracji i zmniejsza się nieco w kolejnych fazach.

Produkty chroniące nas przed nowotworami

Produkty chroniące nas przed nowotworami
 
Istnieją przesłanki, że kapusta, brokuły, czosnek, zielona herbata, maliny, borówki wykazują działanie chroniące nas przed nowotworami!

Charakterystyka orzechów

Charakterystyka orzechów
 
Wśród dostępnych na polskim rynku orzechów najwięcej błonnika zawierają migdały, najwięcej tłuszczu orzechy makadamii, zaś faworytami w zawartości magnezu są orzechy brazylijskie.
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik