Kolorowe warzywne galaretki

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Kolorowe warzywne galaretki
Mieni─ůce si─Ö t─Öcz─ů kolor├│w galaretki idealne nadaj─ů si─Ö na przyj─Öcia, zdobi─ů st├│┼é i aktywnie promuj─ů zdrowe ┼╝ywienie;) S─ů ┼Ťwietn─ů alternatyw─ů i ┼éadniejsz─ů wersj─ů tradycyjnych ociekaj─ůcych t┼éuszczem galaretek mi─Ösnych.

Składniki i sposób przygotowania - 12 porcji

Marchewka1 sztuka
Kukurydza konserwowa1 puszka
Groszek konserwowy1 puszka
Pomidory suszone8 sztuk
Czerwona fasolamała puszka
Natka pietruszkidu┼╝e li┼Ťcie
┼╗elatyna z przyprawami2 paczki
Burak1 plaster

Kolorowe warzywne galaretki ┼╗elatyn─Ö rozrabiamy dodaj─ůc 2/3 wody podanej w przepisie na opakowaniu.

Buraka ┼Ťcieramy na tarce, dodajemy do 1/3 porcji przygotowanej ┼╝elatyny.

Po kilku minutach odcedzamy buraka przelewaj─ůc przez drobne sitko lub gaz─Ö. W ten spos├│b otrzymujemy ┼╝elatyn─Ö w kolorze czerwonym.

Marchewk─Ö gotujemy, po czym kroimy w plasterki.

W ma┼éych pojemniczkach uk┼éadamy na dnie listek pietruszki i plasterki marchewki, zalewamy prze┼║roczyst─ů ┼╝elatyn─ů tak, aby przykry┼éa marchewk─Ö. Wk┼éadamy do zamra┼╝alnika na 10 minut.

Nast─Öpnie tworzymy kolejne warstwy za ka┼╝dym razem wk┼éadaj─ůc na 10 minut do zamra┼╝alnika:
  • fasol─Ö czerwon─ů + suszone pomidory (pokrojone i ods─ůczone z oleju) zalewamy czerwon─ů ┼╝elatyn─ů,
  • kukurydz─Ö zalewamy ┼╝elatyn─ů prze┼║roczyst─ů,
  • groszek zalewamy ┼╝elatyn─ů prze┼║roczyst─ů,
  • posiekan─ů natk─Ö pietruszki zalewamy ┼╝elatyn─ů prze┼║roczyst─ů.

Zestalone porcje zanurzamy na 15 sekund w ciep┼éej wodzie uwa┼╝aj─ůc ┼╝eby woda oblewa┼éa tylko pojemnik, a nie dotkn─Ö┼éa galaretki. Delikatnie wyjmujemy galaretki z pojemnik├│w i uk┼éadamy na talerzu.

Oczywi┼Ťcie mo┼╝na eksperymentowa─ç z ulubionymi warzywami i zio┼éami.

Autor: Karolina Jaworska


Galaretki warzywne na przyj─Öcie
Kalkulator Niedobor├│w Pokarmowych
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Je┼Ťli nie wyra┼╝asz na to zgody zablokuj cookies w swojej przegl─ůdarce.
kowalewski & słabik