Kolorowe warzywne galaretki - przepis dietetyka

Kolorowe warzywne galaretki

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Kolorowe warzywne galaretki

REKLAMA:

Mieniące się tęczą kolorów galaretki idealne nadają się na przyjęcia, zdobią stół i aktywnie promują zdrowe żywienie;) Są świetną alternatywą i ładniejszą wersją tradycyjnych ociekających tłuszczem galaretek mięsnych.

Składniki i sposób przygotowania - 12 porcji

Marchewka1 sztuka
Kukurydza konserwowa1 puszka
Groszek konserwowy1 puszka
Pomidory suszone8 sztuk
Czerwona fasolamała puszka
Natka pietruszkiduże liście
Żelatyna z przyprawami2 paczki
Burak1 plaster

Kolorowe warzywne galaretki Żelatynę rozrabiamy dodając 2/3 wody podanej w przepisie na opakowaniu.

Buraka ścieramy na tarce, dodajemy do 1/3 porcji przygotowanej żelatyny.

Po kilku minutach odcedzamy buraka przelewając przez drobne sitko lub gazę. W ten sposób otrzymujemy żelatynę w kolorze czerwonym.

Marchewkę gotujemy, po czym kroimy w plasterki.

W małych pojemniczkach układamy na dnie listek pietruszki i plasterki marchewki, zalewamy przeźroczystą żelatyną tak, aby przykryła marchewkę. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.

Następnie tworzymy kolejne warstwy za każdym razem wkładając na 10 minut do zamrażalnika:
  • fasolę czerwoną + suszone pomidory (pokrojone i odsączone z oleju) zalewamy czerwoną żelatyną,
  • kukurydzę zalewamy żelatyną przeźroczystą,
  • groszek zalewamy żelatyną przeźroczystą,
  • posiekaną natkę pietruszki zalewamy żelatyną przeźroczystą.

Zestalone porcje zanurzamy na 15 sekund w ciepłej wodzie uważając żeby woda oblewała tylko pojemnik, a nie dotknęła galaretki. Delikatnie wyjmujemy galaretki z pojemników i układamy na talerzu.

Oczywiście można eksperymentować z ulubionymi warzywami i ziołami.

Autor: Karolina Jaworska


Galaretki warzywne na przyjęcie
Dietetyk Warszawa
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik