Kolorowe warzywne galaretki

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Kolorowe warzywne galaretki
Mieni膮ce si臋 t臋cz膮 kolor贸w galaretki idealne nadaj膮 si臋 na przyj臋cia, zdobi膮 st贸艂 i aktywnie promuj膮 zdrowe 偶ywienie;) S膮 艣wietn膮 alternatyw膮 i 艂adniejsz膮 wersj膮 tradycyjnych ociekaj膮cych t艂uszczem galaretek mi臋snych.

Sk艂adniki i spos贸b przygotowania - 12 porcji

Marchewka1 sztuka
Kukurydza konserwowa1 puszka
Groszek konserwowy1 puszka
Pomidory suszone8 sztuk
Czerwona fasolama艂a puszka
Natka pietruszkidu偶e li艣cie
呕elatyna z przyprawami2 paczki
Burak1 plaster

Kolorowe warzywne galaretki 呕elatyn臋 rozrabiamy dodaj膮c 2/3 wody podanej w przepisie na opakowaniu.

Buraka 艣cieramy na tarce, dodajemy do 1/3 porcji przygotowanej 偶elatyny.

Po kilku minutach odcedzamy buraka przelewaj膮c przez drobne sitko lub gaz臋. W ten spos贸b otrzymujemy 偶elatyn臋 w kolorze czerwonym.

Marchewk臋 gotujemy, po czym kroimy w plasterki.

W ma艂ych pojemniczkach uk艂adamy na dnie listek pietruszki i plasterki marchewki, zalewamy prze藕roczyst膮 偶elatyn膮 tak, aby przykry艂a marchewk臋. Wk艂adamy do zamra偶alnika na 10 minut.

Nast臋pnie tworzymy kolejne warstwy za ka偶dym razem wk艂adaj膮c na 10 minut do zamra偶alnika:
  • fasol臋 czerwon膮 + suszone pomidory (pokrojone i ods膮czone z oleju) zalewamy czerwon膮 偶elatyn膮,
  • kukurydz臋 zalewamy 偶elatyn膮 prze藕roczyst膮,
  • groszek zalewamy 偶elatyn膮 prze藕roczyst膮,
  • posiekan膮 natk臋 pietruszki zalewamy 偶elatyn膮 prze藕roczyst膮.

Zestalone porcje zanurzamy na 15 sekund w ciep艂ej wodzie uwa偶aj膮c 偶eby woda oblewa艂a tylko pojemnik, a nie dotkn臋艂a galaretki. Delikatnie wyjmujemy galaretki z pojemnik贸w i uk艂adamy na talerzu.

Oczywi艣cie mo偶na eksperymentowa膰 z ulubionymi warzywami i zio艂ami.

Autor: Karolina Jaworska


Galaretki warzywne na przyj臋cie
Dieta przez internet
Kalkulator Niedobor贸w Pokarmowych
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Je艣li nie wyra偶asz na to zgody zablokuj cookies w swojej przegl膮darce.
kowalewski & s艂abik