Zupa pomidorowa w indyjskim stylu chroniąca nas przed nowotworami oraz zmniejszająca poziom złego cholesterolu - przepis dietetyka

Pomidorowa w indyjskim stylu

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Pomidorowa w indyjskim stylu
Dobrze przygotowane zupy to niskokaloryczne, sycące dania z mnóstwem składników odżywczych, które z łatwością przygotujemy w kilka minut. Marchewka bogata w beta-karoten oraz przetwory pomidorowe pełne likopenu zmniejszają ryzyko występowania nowotworów, zaś pestki dyni przyczyniają się do prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Składniki i sposób przygotowania

Zupa pomidorowa w indyjskim stylu
  • 1 marchewka
  • koncentrat pomidorowy 140g
  • 2 łyżki łuskanych pestek dyni
  • woreczek ryżu brązowego
  • oliwki 10 sztuk
  • przyprawa indyjska lub własna mieszanka (np: kurkuma, kardamon, curry, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki)
  • sos sojowy (do smaku, starajmy się dodać go jak najmniej) ewentualnie sól
 
Pokrojoną marchewkę zalewamy litrem wody, doprawiamy ziołami i przyprawami, dodajemy sos sojowy. Kiedy marchewka lekko zmięknie miksujemy wszystko. Do zawiesimy dodajemy koncentrat pomidorowy, woreczek ryżu brązowego oraz 2 łyżki pestek dyni. Gdy ryż zmięknie dodajemy oliwki. Przyozdabiamy pestkami.
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik