Dla niejadków – część druga. Co zrobić, aby dzieci chciały zjadać posiłki jakie im przygotowujemy. Sposoby zabaw i atrakcji zachęcające dzieci do jedzenia wartościowych posiłków.

Dla niejadków - część druga

Sekrety Diety > Czytelnia > Artykuły > Dla niejadków - część druga
Pisałam ostatnio jak można zachęcić maluchy do jedzenia. Teraz kilka nowych propozycji dla dzieci nieco starszych, które mogą już pomagać nam w kuchni.

Zaprośmy dzieci do kuchni

 
Wykorzystujmy to, że dzieci chcą być w centrum zainteresowania, zaproponujmy im przygotowanie śniadania dla całej rodziny. My przygotujmy wszystkie składniki i pokrójmy te, które tego wymagają, pozwólmy dziecku upuścić wodzę fantazji. Posiłek samodzielnie wykonany będzie pysznie smakował.

Smakowite przekąski

Dla niejadków - pomidor z koreczkami
 
Wymyślmy z dzieckiem atrakcyjne przekąski i wspólnie je wykonajmy. Mogą to być szaszłyki z owoców całorocznych i sezonowych. Truskawki, pokrojonego banana, kiwi, mandarynkę rozdzieloną na cząstki nadziewajmy na wykałaczki i serwujmy na podwieczorek.

Jabłka z piekarnika

 
Następną potrawą, którą z naszą pomocą wykona maluch to jabłka pieczone w piekarniku lub podgrzane przez 7-10 minut w mikrofali. Należy przekroić jabłko na pół, wydrążyć łyżeczką i poprosić dziecko by wypełniło je według własnego uznania owocami (np. mrożonymi wiśniami, pokrojonym bananem, śliwką). Gdy posypiemy je cynamonem otrzymamy pyszny deser.

Przez zabawę do celu – kolory

Dla niejadków - pomarańczowe jedzenie
 
Wprowadźmy do naszych kulinarnych zwyczajów „kolorowe posiłki”. Powiedzmy dziecku, że dziś na śniadanie jemy… kolor! Wspólnie z dzieckiem poszukajmy produktów na zielone, czerwone, lub żółte danie. Przy odrobinie fantazji stworzymy wartościowe posiłki dobrze się przy tym bawiąc. Oto nasze propozycje:

Na dobry początek dnia ŻÓŁTY: jajecznica posypana kilkoma ziarnkami kukurydzy, chleb posmarowany masłem, sok ze świeżo wyciskanej pomarańczy z plasterkiem cytryny

Na przegryzkę ZIELONY: owocowe koreczki z kiwi, zielonych winogron, zielonego jabłka, udekorowane listkami mięty

Obiad jak u smerfów FIOLET: Pierogi z jagodami polane jogurtem jagodowym, posypane borówkami, sok z czarnej porzeczki do popicia.

Przez zabawę do celu – co to za smak?

Dla niejadków - Nadziewany pomidor
 
Na koniec możemy zaproponować naszemu niejadkowi zabawę w rozpoznawanie smaków.

W miseczkach przygotujmy różne produkty, w formie zabawy nakarmmy nasze dziecko prosząc by z zamkniętymi oczami zgadywało co właśnie zjada. Dzięki tego rodzaju zabawom nasze dzieci dodatkowo uczą się rozpoznawać produkty spożywcze.
Autor: Pietrucha
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik