Zielono-czerwona zapiekanka cannelloni

Czerwono-zielona zapiekanka cannelloni

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Czerwono-zielona zapiekanka cannelloni

USŁUGA NIEAKTYWNA

UWAGA! Obecnie diety internetowe nie są obsługiwane

Działalność poradni ogranicza się do prowadzenia szkoleń, pisania tekstów eksperckich, prowadzenia edukacji żywieniowej w kierunku diet wegetariańskich i wegańskich. Założycielkę poradni można odnaleźć w internecie oraz mediach społecznościowych pod nazwą yogahome.pl
Sycąca, mocno warzywna i kolorowa, łagodna w smaku zapiekanka – w sam raz na wiosenną kolację. Jedna naprawdę duża porcja to tylko 450kcal. Doskonałe, zdrowe danie.

Składniki i sposób przygotowania - 4 porcje

Makaron typu cannelloni185g650kcal13 x S
Szpinak rozdrobniony mrożony360g50kcal1 x W
Bób240g150kcal3 x B
Ser biały chudy120g100kcal2 x M
Pierś z kurczaka200g200kcal4 x B
Passata pomidorowa700g150kcal3 x W
Pomidory krojone z puszki400g100kcal2 x W
Kulka mozzarelli light125g200kcal4 x M
Rukola200g50kcal1 x W
1 jajko100kcal2 x B
1 łyżka oliwy50kcal1 x T

Czerwono-zielona zapiekanka cannelloni - składniki
 
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mrożony szpinak i dusimy przez kilka minut. Następnie doprawiamy go solą, pieprzem, tymiankiem i łyżeczką przyprawy chilli. Bób gotujemy do miękkości (morożony 15 min od wrzucenia na gotującą się wodę) i obieramy. Łączymy ze szpinakiem.

 
Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie z listkiem laurowym lub parujemy w ulubionej przyprawie. Następnie studzimy i drobno szatkujemy. Łączymy z warzywami, rozgniecionym widelcem serem i rozmąconym jajkiem.

 
Surowe rurki cannelloni nadziewamy farszem i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Passatę pomidorową i pomidory z puszki łączymy i doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i suszonymi ziołami prowansalskimi. Makaron zalewamy tak przygotowaną mieszanką. Ważne, aby w całości zakryć rurki – w przeciwnym razie nie zmiękną w trakcie pieczenia.

 
Wierzch posypujemy poszarpaną mozzarellą i pieczemy 40min w nagrzanym do 200C piekarniku (górna i dolna grzałka). Ostatnie 10min pod przykryciem. Serwujemy przyozdobione listkami bazylii w towarzystwie świeżej rukoli, która wspaniale zaostrzy smak łagodnej i kremowej potrawy.

 
Zaletą dania jest możliwość przygotowania poszczególnych elementów potrawy wcześniej. Farsz i mieszankę pomidorową można przygotować poprzedniego dnia lub rano i do czasu przygotowania potrawy przechowywać w lodówce pod przykryciem.

Autor: Łucja Rudowska


Czerwono-zielona zapiekanka cannelloni - danie Czerwono-zielona zapiekanka cannelloni - porcja



Dieta Truskawkowa Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
poradnia@sekretydiety.pl
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik