Sałatka Waldorf - przepis dietetyczny

Lekka sałatka Waldorf

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Lekka sałatka Waldorf
Bazę sałatki stanowi niskokaloryczny seler, zamiast typowego majonezu używamy jogurtu z miodem, pieprzem i cynamonem, to połączenie smaków idealnie podkreśla smak jabłek i kontrastuje z wyrazistym aromatem sera Lazur. Jedna duża porcja to 200kcal, bogata w pektyny z jabłek zwiększające uczucie sytości, wapń z jogurtu i sera wspomagający proces odchudzania, pieprz i cynamon przyspieszające metabolizm.

Składniki i sposób przygotowania - 4 porcje

Orzechy włoskie32g250kcal5 x T
Rodzynki32g100kcal2 x O
Seler naciowy380g50kcal1 x W
Ser pleśniowy Lazur32g100kcal2 x M
Jabłka (Ligole)330g150kcal3 x O
Jogurt 3%140g100kcal2 x M
Miód15g50kcal1 x Ok
Pieprzduża szczypta
Cynamonduża szczypta

Lekka sałatka Waldorf - składniki
 
Selera kroimy w plasterki, jabłka obieramy i kroimy w słupki, orzechy siekamy, podpiekamy bez tłuszczu na patelni.

Jogurt (najlepiej wybrać taki o dość gęstej konsystencji) mieszamy z miodem, doprawiamy mocno pieprzem i szczyptą cynamonu.

Selera, jabłko, orzechy i rodzynki mieszamy z sosem, posypujemy pokruszonym serem.

Autor: Łucja Rudowska


Lekka sałatka Waldorf - dietetyczna
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik