Podpiekane pomidorki z rukolą

Podpiekane pomidorki z rukolą i jabłkiem

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Podpiekane pomidorki z rukolą i jabłkiem

Składniki i sposób przygotowania - 4 porcje

Sałatka na bazie rukoli i pomidorów koktajlowych z pestkami słonecznika i grillowanym jabłkiem.

Jedno jabłko220g100kcal2 x O
Dowolnie duża porcja rukoli50kcal1 x W
3 łyżki pestek słonecznika24g150kcal3 x T
Pomidory koktajlowe330g50kcal1 x W
2 łyżki oliwy12g100kcal2 x T
Szczypta soli morskiej
Szczypta cukru
Łyżeczka tymianku

Podpiekane pomidorki z rukolą i jabłkiem - sałatka inspirowana przepisem Nigelli Lawson
 
Piekarnik nagrzewamy do 220C, pokrojone w połówki pomidory koktajlowe układamy na blaszce przekrojem do góry, posypujemy tymiankiem, doprawiamy solą i cukrem, skrapiamy łyżką oliwy.

Tak przygotowane pomidory wkładamy do rozgrzanego piekarnika i natychmiast go wyłączamy. Czekamy 3 godziny nie uchylając drzwiczek piekarnika.

Pestki słonecznika prażymy chwilę na patelni bez tłuszczu do czasu aż nabiorą koloru.

Jabłka pokrojone w plasterki przyrządzamy na patelni grillowej. Aby się nie spiekły układamy je na rozgrzanej patelni i od razu zmniejszamy ogień. Grillujemy po 7 minut z każdej strony.

Na koniec komponujemy sałatkę. Na talerzu układamy rukolę, posypujemy prażonym słonecznikiem, a na wierzchu układamy pieczone pomidorki i ugrillowane jabłko, na koniec skrapiamy kompozycję łyżką oliwy.


Inspiracje: "Pomidorki muśnięte promieniem księżyca", Nigella Ekspresowo, Nigella Lawson

Autor: Łucja Rudowska


Podpiekane pomidorki z rukolą i jabłkiem - dietetyczna sałatka
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik