Zapiekanka z kaszą i soczewicą. Przepis z kuchni dietetyka na zdrowe i smaczne potrawy. Pełnowartościowy posiłek z wykorzystaniem roślin strączkowych.

Zapiekanka z kaszą i soczewicą

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Zapiekanka z kaszą i soczewicą
Pełnowartościowy posiłek powinien zawierać źródło węglowodanów złożonych, pełnowartościowe białko oraz warzywa. Dobrze przygotowana zapiekanka bez przeszkód może spełnić warunki pełnowartościowego posiłku.

Składniki i sposób przygotowania

Zapiekanka z kaszą i soczewicą
  • 5 dużych pieczarek
  • 40 różyczek brokułów
  • kasza gryczana (300g suchej)
  • 4 czubate łyżki twarogu
  • soczewica brązowa (100g)
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu Pesto
  • 300g kurczak
  • łyżka oleju
  • ser żółty
  • pieprz biały
  • sól, lub sos sojowy
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
Pieczarki przekrajamy na połówki i podgotowujemy w mikrofali aż zmiękną lub podsmażamy na oleju. Brokuły gotujemy. Kaszę i soczewicę w osobnych garnkach gotujemy do miękkości.

Kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy podsmażamy na oleju.

Kaszę łączymy z serem białym, przyprawiamy i mieszamy.

Do soczewicy dodajemy jogurt, koncentrat pomidorowy, sos Pesto, przyprawy i wbijamy jajka, mieszamy.

Na dnie żaroodpornego szklanego naczynia rozkładamy kaszę, następnie kładziemy brokuły i pieczarki, na nich układamy kawałki mięsa, a następnie polewamy wszystko jogurtem z soczewicą. Wierzch posypujemy serem żółtym i pieczemy około pół godziny pod przykryciem w gorącym piekarniku.
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik