Zupa krem z marchewki i koperku. Przepis z serii potrawy z kuchni dietetyka. Pomysł na wartościowe, niskokaloryczne pełne warzyw danie z kuchni dietetycznej. Bogate w betakaroten

Zupa krem – marchewka z koperkiem

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Zupa krem – marchewka z koperkiem
Czy wiesz, że betakaroten, wśród wszystkich karotenoidów posiada największą biologiczną aktywność witaminy A? Znaleźć go można w dużych ilościach w marchewce. Betakaroten pomaga w procesie widzenia, bierze udział w budowie skóry, podnosi odporność organizmu, ponadto jako antyoksydant chroni nas prze nowotworami.

Składniki i sposób przygotowania

Zupa krem – marchewka z koperkiem
  • 0,5 kg marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 szklanka mleka
Składniki na wywar ziołowy:
  • szklanka wody
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka startej gałki muszkatołowej
 
Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na oliwie. Warzywa oraz podsmażoną cebulę zalewamy wywarem z ziół oraz mlekiem. Gotujemy aż zmiękną. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy koperek i wszystko razem mieszamy, dosalamy wg uznania.
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik