Marynaty do mięsa: sezamowa, jogurtowa, curry

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Marynaty do mięsa: sezamowa, jogurtowa, curry
Gdy jesteśmy na diecie redukcyjnej chude piersi z kurczaka to idealne źródło białka, nawet mniej kaloryczne niż udka oraz skrzydełka. Dobrze przyrządzone oraz doprawione ziołami, przyprawami, czosnkiem, sezamem, bez dodatku soli mogą stać się dietetycznym hitem letniego grilla wśród wszystkich dbających o linię oraz będących na diecie niskosodowej.

Marynata sezamowa

Marynata sezamowa do mięsa na grilla
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 3 łyżki piwa
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżka sezamu
  • świeżo mielony pieprz
 
Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, pokrojona na cienkie płaty (mniej niż 1cm) dużą pierś marynować minimum 6 godzin. Grillować krótko.

Marynata jogurtowa

Marynata sezamowa do mięsa na grilla
  • pół szklanki jogurtu naturalnego 1% tłuszczu
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
 
Czosnek zmiażdżyć. Można użyć ziół suszonych lub zrobić własną mieszankę z ziół świeżych. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, pokrojona na cienkie płaty (mniej niż 1cm) dużą pierś marynować minimum 6 godzin. Grillować krótko.

Marynata ogniste curry

Marynata ogniste curry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1 łyżka przyprawy curry
 
Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, pokrojona na cienkie płaty (mniej niż 1cm) dużą pierś marynować minimum 6 godzin. Grillować krótko.
Dieta przez internet
Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik