Sałatka trzy rodzaje sałat. Przepis na dietetyczną potrawę z kuchni dietetyka, bogatą w foliany.

Sałatka trzy rodzaje sałat

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Sałatka trzy rodzaje sałat
Sałaty to idealne źródło folianów, czyli witamin z grupy B. Te cenne związki biorą udział w procesie tworzenia, naprawie i prawidłowym funkcjonowaniu RNA i DNA. Kwas foliowy bierze udział w procesie krwiotwórczym, przez co jego odpowiednia podaż w diecie chroni nas przed anemią. Foliany szczególnie ważne są w diecie kobiet, które planują zajść w ciążę.

Składniki i sposób przygotowania

Sałatka trzy rodzaje sałat Składniki:
  • 2 liście sałaty masłowej
  • 2 liście sałaty karbowanej czerwonej
  • garść rukoli
  • łyżka pestek dyni
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżki parmezanu
Sos:
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka oliwy
 
Sałaty rwiemy na kawałki i mieszamy. Pestki dyni podprażamy na patelni bez tłuszczu. Pomidory przekrajamy na połówki. Przygotowujemy sos z musztardy, octu i oleju. Na talerzu układamy sałaty, kładziemy pomidory i posypujemy pestkami, całość polewamy przygotowanym sosem i posypujemy parmezanem.
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik