Wytrawna sałatka z melona i rukoli

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Wytrawna sałatka z melona i rukoli
Orzechy i pestki to skondensowane źródła składników mineralnych, parmezan to doskonałe źródło wapnia, warzywa zielone dostarczą nam cennego kwasu foliowego, melon działa moczopędnie, przez co pomaga nerkom prawidłowo funkcjonować, oliwa dostarcza nam nienasyconych kwasów tłuszczowych. Słowem sałatki owocowo warzywne z dodatkiem nasion to samo zdrowie!

Składniki i sposób przygotowania

Wytrawna sałatka z melona i rukoli
Składniki:
  • gruby plaster melona
  • garść rukoli
  • pół łyżki parmezanu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • garść orzechów nerkowca
  • kilka orzechów włoskich
Sos:
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka oliwy
 
Melona obieramy ze skóry, kroimy. Pestki dyni podprażamy bez tłuszczu na patelni. Przygotowujemy sos z musztardy, octu i oleju. Na talerzu układamy rukolę, melona i posypujemy pestkami dyni, orzechami, całość doprawiamy sosem i posypujemy parmezanem.
Dieta przez internet
Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik