Cukrzyca typu II – porady dla chorych. Jak przechowywać insulinę. Węglowodany i ich rola w cukrzycy. Cukry proste i złożone a indeks glikemiczny. Stopa cukrzycowa.

Cukrzyca typ 2 – porady dla chorych

Sekrety Diety > Czytelnia > Artykuły > Cukrzyca typ 2 – porady dla chorych
Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Nawet jeżeli odpowiednio dobrana dieta, aktywność fizyczna oraz terapia medyczna pozwoliły nam na wyrównanie choroby, nie wolno nam zaprzestać kontroli oraz leczenia. Warto zatem przez całe życie poszerzać swoją wiedzę na temat cukrzycy.

Czy wiesz jak przechowywać insulinę?

 
Aktualnie używaną możesz przechowywać w temperaturze pokojowej, unikaj wystawiania jej na światło słoneczne oraz unikaj przegrzewania. Zapas insuliny włóż do lodówki i przechowuj w temperaturze 2-8’C, nigdy nie zamrażaj.

Węglowodany – makroskładnik ważny w cukrzycy

 
Ich głównym zadaniem jest dostarczanie energii. Węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi. Trzeba je jeść, lecz nie wszystkie korzystnie wpływają na organizm człowieka. Wartościowe są te, które dostarczają energii stopniowo, na długo zapewniając odpowiedni poziom cukru we krwi.
  • cukry proste – szybko podnoszą poziom cukru we krwi, warto ich unikać
  • węglowodany złożone – wolno podnoszą poziom cukru we krwi, należy spożywać je codziennie
Ponieważ określenie szybko, wolno jest mało precyzyjne, wprowadzono pojęcie indeks glikemiczny.

Problem stopy cukrzycowej

Jednym z powikłań cukrzycy jest tak zwana stopa cukrzycowa, czyli trudne do zagojenia rany pojawiające się na nogach. Z powodu cukrzycy pogarsza się ukrwienie nóg. Chory z tego powodu mniej odczuwa ból i temperaturę. Powoduje to częste niezauważane urazy, a źle ukrwiona stopa podatna jest na uszkodzenia i goi się z trudem.

Jak zapobiegać zespołowi stopy cukrzycowej?

  • Koniecznie zadbaj o wyrównanie cukrzycy
  • Zadbaj o higienę
  • Nie myj stóp w gorącej wodzie
  • Nie mocz nóg
  • Zawsze dokładnie osuszaj stopy, także przestrzenie pomiędzy palcami
  • Używaj balsamu nawilżającego
  • Stosuj odpowiednie skarpetki: bawełniane, bezuciskowe
  • Obcinaj paznokcie na prosto (nie na okrągło)
  • Sprawdzaj codziennie czy na stopie nie pojawiły się skaleczenia, obtarcia, siniaki
  • Rany przemywaj solą fizjologiczną i zabezpiecz opatrunkiem, pielęgnuj skórę wokoło

Inne artykuły o cukrzycy:

Istota cukrzycy typu II - Komu zagraża cukrzyca. Jak z nią żyć i jak leczy się cukrzycę.

Zagrożenia w cukrzycy typu II - Jak rozpoznać hiperglikemię i hipoglikemię, jak zareagować kiedy wystąpi.
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik