Cukiniowa zupa-krem. Dietetyczny przepis na obiad, niskokaloryczna zupa z cukinii i cebuli - 200kcal.

Zupa krem z cukinii – 200kcal

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Zupa krem z cukinii – 200kcal
Zalecamy każdego dnia jadać co najmniej pięć porcji warzyw i owoców. W diecie odchudzającej warto zadbać, aby tych porcji było nawet więcej. Bardzo niskokaloryczne, bogate w witaminy i składniki mineralne warzywne zupy kremy to idealne danie, gdy dbamy o linię. Zaprezentowana zupa może być przystawką do obiadu, samodzielnym daniem, przegryzką, czy lekką kolacją.

Składniki i sposób przygotowania

Zupa krem z cukinii - 200kcal Składniki:
  • 1,5 sztuki cukini (330g)
  • 3 cebule (170g)
  • 1 łyżka masła (7g)
  • pół bułeczki
 
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle na małym ogniu (można nieco podlać wodą). Całość przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zalewamy wodą do linii warzyw. Gotujemy aż zmiękną, miksujemy. Pełnoziarnistą bułeczkę rwiemy na kawałki i wrzucamy do zupy.
Zaprezentowana porcja zupy łącznie z bułką zawiera 200 kcal, czyli 4 wymienniki 50 kcal.

Cebula - wymiennik 50kcal, kaloryczność cebuli Cukinia - wymiennik 50kcal, kaloryczność cukinii Masło - wymiennik 50kcal, kaloryczność masła Bułka z ziarnami - wymiennik 50kcal, kaloryczność bułki z ziarnami

Na takiej zasadzie tworzymy nasze diety. Dowiedz się więcej - zamów dietę indywidualną.
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik