Zupa paprykowa z imbirem - 200kcal

Zupa paprykowa z imbirem - 200kcal

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Zupa paprykowa z imbirem - 200kcal
Zawarte w papryce liczne związki fitochemiczne wykazują działanie przeciwzapalne, a duża zawartość witaminy C podnosi odporność. Imbir to źródło substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym.

Składniki i sposób przygotowania

Zupa paprykowa z imbirem - 200kcal Składniki:
  • 3 małe cebule (170g)
  • 1 papryka czerwona (180g)
  • 1 łyżka masła (7g)
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta imbiru
  • sól lub magi do smaku
  • pół kromki chleba pełnoziarnistego
 
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle na małym ogniu (można nieco podlać wodą). Całość przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i zalewamy wodą tak żeby lekko zakryła warzywa. Gotujemy aż warzywa zmiękną, doprawiamy słodką papryką i imbirem. Lekko solimy lub dodajemy magi, miksujemy. Serwujemy z chlebem.
Zaprezentowana porcja zupy łącznie z bułką zawiera 200 kcal, czyli 4 wymienniki 50 kcal.

Cebula - wymiennik 50kcal, kaloryczność cebuli Papryka czerwona - wymiennik 50kcal, kaloryczność papryki Masło - wymiennik 50kcal, kaloryczność masła Chleb litewski - wymiennik 50kcal, kaloryczność chleba litewskiego

Lubisz imbir? Podoba Ci się nasz przepis? - zamów dietę rozgrzewającą.
14 dni ze zdrowym żywieniem!
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik