Sałatka potrójnie pomidorowa z fasolą i jajkiem. Przepis z serii potrawy z kuchni dietetyka. Sałatka bogata w likopen naturalny przeciwutleniacz, mający działanie przeciwnowotworowe.

Sałatka potrójnie pomidorowa z fasolą i jajkiem

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Sałatka potrójnie pomidorowa z fasolą i jajkiem
Likopen, silny przeciwutleniacz z rodziny karotenoidów, obecny w pomidorach chroni nas przed nowotworami. Barwnik ten nie ulega zniszczeniu podczas procesu gotowania oraz suszenia, co powoduje, że pomidory suszone oraz ketchup również mogą być dobrym jego źródłem. Dodatek do sałatki oleju lnianego dostarcza nam deficytowych w naszej diecie kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.

Składniki i sposób przygotowania

Sałatka potrójnie pomidorowa z fasolą i jajkiem Składniki:
  • 2 duże pomidory
  • słoiczek pomidorów suszonych w oleju
  • 4 garście oliwek
  • paczka pestek dyni
  • puszka białej fasoli
  • jajka
Sałatka potrójnie pomidorowa Sos:
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • limonka
Z limonki wyciskamy sok, dodajemy ketchup, olej i zioła. Mieszamy.
 
Pomidory świeże kroimy w kostkę, suszone pomidory płuczemy (żeby pozbyć się nadmiaru oleju) i osuszamy, kroimy. Pestki dyni podprażamy bez tłuszczu na patelni. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy sosem. Na wierzch każdej porcji układamy jajko podzielone na cząstki.

Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik