Zupa krem z cebuli i groszku. Przepis z serii potrawy z kuchni dietetyka. Pomysł na wartościowe, niskokaloryczne pełne warzyw danie z kuchni dietetycznej.

Zupa krem – cebula z groszkiem

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Zupa krem – cebula z groszkiem
Marchewka, cebula i włoszczyzna to warzywa, które dostępne są przez cały rok. Używając marchewki mrożonej, albo suszonej natki pietruszki możemy uzupełni dietę w wartościowe witaminy, składniki mineralne oraz błonnik zimą, latem użyjmy świeżych warzyw, wiosną młodych nowalijek.

Składniki i sposób przygotowania

Zupa krem – cebula z groszkiem
  • 3 małe marchewki
  • 5 cebul
  • łyżka masła
  • puszka groszku konserwowego
  • natka pietruszki do ozdoby
Składniki na wywar warzywny:
  • pół włoszczyzny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • biały pieprz
  • szczypta soli
 
Włoszczyznę i wszystkie składniki na wywar zagotować w pół litrze wody, dodać pokrojoną marchewkę i gotować aż marchewka zmięknie. Cebule zeszklić na maśle (żeby użyć małej ilości masła, można najpierw podgotować cebulę w kuchence mikrofalowej, a następnie wrzucić ma patelnię na masło). Odcedzić z zupy liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę. Zmiksować zupę razem z cebulą. Dodać groszek, przyozdobić pietruszką.
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik