Zupa krem z brokułów i pietruszki. Przepis z serii potrawy z kuchni dietetyka. Pomysł na wartościowe, niskokaloryczne pełne warzyw danie z kuchni dietetycznej.

Zupa krem – brokuł z pietruszką

Sekrety Diety > Czytelnia > Przepisy dietetyczne > Zupa krem – brokuł z pietruszką
Żeby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego powinniśmy zadbać o zjedzenie każdego dnia pół kilograma warzyw i owoców. Zupy- kremy warzywne to idealne dania, które uzupełnią dietę w dużą porcję warzyw.

Składniki i sposób przygotowania

Zupa krem – brokuł z pietruszką
  • 0,5 kg brokułów
  • pół marchewki
  • 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka mleka
Składniki na wywar ziołowy:
  • szklanka wody
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka startej gałki muszkatołowej
 
Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na oliwie. Warzywa oraz podsmażoną cebulę zalewamy wywarem z ziół oraz mlekiem. Gotujemy aż zmiękną. Dodajemy pietruszkę i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Dosalamy wg uznania.
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik