Sekrety Diety - Czy pstrąg to ryba chuda czy tłusta?

Pytanie do dietetyka

Sekrety Diety > Czytelnia > Pytanie do dietetyka > Czy pstrąg to ryba chuda czy tłusta?

Czy pstrąg to ryba chuda czy tłusta?

 
Czy pstrąg to ryba chuda czy tłusta? - oto jakie filozoficzne pytanie mnie dręczy;)


Ingeborga


 
Pytanie trudne, ale spróbujmy: Mamy w Polsce kilka gatunków pstrąga, najpopularniejsze to pstrąg tęczowy i pstrąg strumieniowy. Ten pierwszy jest bardziej popularny, w 100g masy zawiera około 10g tłuszczu (dla porównania łosoś około 14g), zaś pstrąg strumieniowy około 2g (dorsz poniżej 1g). Można się spotkać z różnymi podziałami, ale zazwyczaj przyjmuje się, że chude ryby zawierają poniżej 1-2g tłuszczu na 100g masy, średnio tłuste do 5-7g, zaś tłuste powyżej. Rekordzistą jest węgorz, który zawiera powyżej 25g tłuszczu. Należy pamiętać, że tłuszcz rybi zawiera cenne kwasy tłuszczowe z rodziny omega3. Działają one zbawiennie na układ nerwowy, mają działanie przeciwzapalne i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Jadamy ich dość mało, więc nie należy bać się tłustych ryb.

dietetyk: Karolina Jaworska


Potrzebujesz skutecznej diety?

Odpowiedzi na pytania internautów

Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik