Sekrety Diety - Dieta 5 czynników (5 factors)

Pytanie do dietetyka

Sekrety Diety > Czytelnia > Pytanie do dietetyka > Dieta 5 czynników (5 factors)

USŁUGA NIEAKTYWNA

UWAGA! Obecnie diety internetowe nie są obsługiwane

Działalność poradni ogranicza się do prowadzenia szkoleń, pisania tekstów eksperckich, prowadzenia edukacji żywieniowej w kierunku diet wegetariańskich i wegańskich. Założycielkę poradni można odnaleźć w internecie oraz mediach społecznościowych pod nazwą yogahome.pl

Dieta 5 czynników (5 factors)

 
Witam, chciałbym dowiedzieć się czy wybrany jadłospis jest odpowiedni do stosowanej przeze mnie diety, w której nie mogę przekroczyć 1400 kcal dziennie.

1: 2 tosty z chleba pszennego, mandarynka
2: 250 ml jogurtu truskawkowego
3: 150g piersi kurczaka gotowanej na parze z marchewką, biały ryż
4: Sałatka z tuńczyka (cebula, pomidor, ogórek konserwowy, szczypiorek)
5: To samo co w punkcie 3.


Damian


 
Panie Damianie, podane przez Pana porcje produktów nie są dokładnie sprecyzowane dlatego moje obliczenia są szacunkowe. Zakładając, że: tosty są bez żadnych dodatków, marchewka to mniej więcej 1,5 dużej sztuki na posiłek, zaś porcja ryżu to 50g, tuńczyk 100g, a sałatka nie zawiera żadnego dodatkowego sosu, to zjada Pan w tak zaplanowanym jadłospisie około 1200kcal.

W podanym przez Pana jadłospisie doszukać się jednak można kilku błędów. Przede wszystkim sięga Pan po białe pieczywo i ryż, które są ubogie w składniki mineralne i witaminy. Jeżeli nie istnieją przeciwwskazania do jedzenia ciemnego pieczywa i brązowego ryżu, zachęcam do wymiany. W diecie prawie w ogóle nie ma tłuszczu, zaś nieliczne jego źródła to źródła pochodzenia zwierzęcego. Dlatego do diety warto dodać orzechy i pestki, awokado, dobrej jakości oleje, by stanowiły przeciwwagę do tłuszczu zwierzęcego jaki znajduje się w posiłkach. Po przeliczeniu wartości składników odżywczych okazuje się, że w Pana jadłospisie brakuje wapnia, żelaza, cynku i miedzi oraz witamin z grupy B. Bardzo niewielka zawartość błonnika pokarmowego przy tak niewielkiej kaloryczności spowoduje zwiększone odczuwanie głodu.

Przy układaniu jadłospisów przede wszystkim należy kierować się zasadą urozmaicenia. Oznacza to, że należy sięgać po różne produkty, przyrządzać różne potrawy. Dzięki temu nawet jeżeli jednego dnia, tak jak w tym przypadku, pojawią się niedobory, następnego dnia będzie szansa, że inne produkty je uzupełnią, Wąski wachlarz jadanych produktów zawsze będzie sprzyjał powstawaniu niedoborów pokarmowych, a w przyszłości może powodować problemy zdrowotne.

Zachęcam do skorzystania z porady specjalisty, który opracuje dla Pana dietę odpowiednią do potrzeb.

Gdyby chciał Pan skorzystać z naszych usług zachęcam do zamówienia diety indywidualnej.

dietetyk: Karolina Jaworska


Potrzebujesz skutecznej diety?

Odpowiedzi na pytania internautów




Dieta Truskawkowa Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
poradnia@sekretydiety.pl
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik