Sekrety Diety - Dieta a próchnica

Pytanie do dietetyka

Sekrety Diety > Czytelnia > Pytanie do dietetyka > Dieta a próchnica

Dieta a próchnica

 
Czy można zastosować jakieś modyfikacje w diecie żeby poprawić stan zębów i uchronić je przed próchnicą?


Inga


 
W profilaktyce próchnicy najważniejsze jest mycie zębów, warto jednak wiedzieć, że są produkty, które bardziej sprzyjają próchnicy i takie które mniej, szczególnie jeżeli po posiłku nie umyjemy zębów. Przede wszystkim zęby trzeba myć po posiłkach, które zawierają produkty klejące się do zębów, tu na pierwszym miejscu jest musli i jemu podobne, potem banan. Co ciekawe na drugim końcu mamy... czekoladę (tylko taką bez dodatków które się kleją) i ser żółty. Jeżeli nie mamy możliwości umycia zębów po posiłku rozwiązaniem mogą być gumy do żucia z ksylitolem, jednak trzeba pamiętać, że gumy mają też swoje złe strony. Wzmacnianie zębów w kontekście diety to przede wszystkim dbałość o wapń (czyli mleko i produkty mleczne, jogurty, kefiry, sery, szprotki, migdały, brokuły, maliny), witaminę D (tłuste ryby morskie, pieczarki) i fluor (znajdziemy go w herbatach, głównie klasycznej czarnej). W przypadku diety należy zwrócić uwagę na owoce, które mają dość drażniące dla szkliwa kwasy owocowe. I tu znów rozwiązaniem jest mycie zębów lub przynajmniej ich przepłukiwanie, tak by wypłukać ich nadmiar.

dietetyk: Karolina Jaworska


Potrzebujesz skutecznej diety?

Odpowiedzi na pytania internautów

Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik