Sekrety Diety - Jeden produkt bogaty w potas

Pytanie do dietetyka

Sekrety Diety > Czytelnia > Pytanie do dietetyka > Jeden produkt bogaty w potas

Jeden produkt bogaty w potas

 
Proszę podać mi, jeśli to możliwe, jeden a pewny produkt żywnościowy, który jest bogaty w potas.


Andrzej


 
Panie Andrzeju,

Generalnie bogate w potas są warzywa, dalej w kolejności stoją owoce.
Wśród warzyw możemy wyróżnić kilka szczególnie bogatych w ten składnik, należą do nich pomidory (a co za tym idzie przetwory, takie jak sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy), seler naciowy, boćwina, natka pietruszki, popularny ostatnio jarmuż. Wśród owoców prym wiodą owoce suszone (bo generalnie są to produkty gdzie wszystkie składniki mineralne są mocno skoncentrowane, ale koncentracji podlega też kaloryczność, więc nie powinniśmy jadać ich bez ograniczeń), dalej awokado, banany, melony.

Dlaczego nie podałam jednego produktu? Bo musimy pamiętać, że zdrowa dieta to przede wszystkim dieta urozmaicona i uzupełniając niedobory dowolnego składnika pokarmowego powinniśmy sięgać po grupy produktów bogate w dany składnik, a nie ograniczać się do jednego produktu.

Odpowiedź Pana Andrzeja:

Właśnie jadłem dużo pomidorów i mam niedobory potasu. Proszę o zwrot 20 zł, bo to nie prawda co Pani mi napisała.

Panie Andrzeju,

Z faktu, że jadł Pan dużo pomidorów i ma niedobory tego pierwiastka nie wynika, że napisałam nieprawdę. Jest mnóstwo czynników, które mogą wpływać na stopień wchłaniania tego pierwiastka, metabolizm oraz poziom jego strat. Złożeniem tych wszystkich czynników jest poziom potasu w organizmie.

Po pierwsze zastanawia mnie co znaczy dla Pana "dużo"? Może jest to dużo tylko w Pana ocenie, a obiektywnie patrząc nie? Jak wspominałam w pierwszej odpowiedzi dla naszego zdrowia istotne jest urozmaicenie. Powinniśmy codziennie jadać minimum pół kilograma różnych warzyw i owoców. Załóżmy, że jada Pan codziennie wspomniane ilości pomidorów, ale jak wygląda pozostała część Pana diety? Być może żywi się Pan wysokoprzetworzoną żywnością i to jest kluczem do problemu?

A co z czynnikami powodującymi ucieczkę potasu z naszego organizmu? Proszę się zastanowić jak często sięga Pan po alkohol, pija kawę, zażywa suplementy, ile dziennie poświęca czasu na trening? A jak wygląda Pana praca zawodowa, może spędza Pan długie godziny w wysokich temperaturach? To czynniki, które mogły wpłynąć na poziom potasu dużo mocniej niż obecność pomidora na talerzu.

I nawet jeżeli Pana odpowiedź na wspomniane wyżej aspekty brzmiałaby: "Odżywiam się w 100% prawidłowo, nigdy nie piłem alkoholu oraz nie korzystam z żadnych używek ani leków" moja odpowiedz nadal byłaby prawdziwa, a jedynie analiza powodu występowania niedoboru potasu powinna sięgnąć głębiej.

Na podstawie badań budżetów rodzinnych zaobserwowano, że diety które zawierają mało warzyw, a dużo produktów przemysłowo przetworzonych dostarczają mniej potasu, natomiast diety wegetariańskie zwykle obfitują w potas (Żywienie Człowieka - J. Gawęcki, L. Hryniewiecki, PWN 2005). Zatem proszę skorzystać z moich wskazówek z poprzedniego maila, unikać wszystkiego co może zwiększać poziom ucieczki potasu z organizmu, do diety dorzucić warzywa strączkowe, orzechy, ryby, porzeczki, pełnoziarniste produkty (Dietetyka, Dariusz Włodarek, 2005 oraz Normy Żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, IŻŻ 2012) i jeżeli to nie pomoże w ostatnim kroku proszę pod opieką lekarza zastanowić się nad suplementacją farmakologiczną.

dietetyk: Karolina Jaworska


Potrzebujesz skutecznej diety?

Odpowiedzi na pytania internautów

Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik