Sekrety Diety - Na czym polega dieta stabilizacyjna?

Pytanie do dietetyka

Sekrety Diety > Czytelnia > Pytanie do dietetyka > Na czym polega dieta stabilizacyjna?

Na czym polega dieta stabilizacyjna?

 
Mam 58lat wzrost 164cm. Kiedyś ważyłam 85kg. Po diecie 1000kcal przez okres 4 m-cy waga spadła 17kg i teraz ważę 68kg. Codziennie jeżdżę rowerem około 8km (o ile pogoda pozwoli, będę dalej pokonywała podobny dystans). Kilka razy się odchudzałam, ale zawsze wracałam do wagi sprzed stosowania diet. Jak dalej postępować, aby utrzymać obecną wagę? Jak stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków?


Krystyna


 
Po pierwsze gratuluję pięknego wyniku, 17kg mniej to duży wyczyn. Brawo! Tempo Pani chudnięcia (średnio 1,06 kg/tydzień) jest dość wysokie, co niestety oznacza, że zwiększanie kaloryczności diety musi być bardzo ostrożne. Proponuję zwiększanie kaloryczności o 200kcal/tydzień przy jednoczesnym kontrolowaniu wagi. Jeżeli okazałoby się, że masa rosnie, proponuję pozostać na konkretnym poziomie (np 1400kcal) przez okres 3-4 tygodni i dopiero potem ponownie zacząć zwiększanie kaloryczności diety. Pani zapotrzebowanie energetyczne to około 1800kcal/dzień i to powinna być docelowa kaloryczność Pani diety. Cieszę się, że uprawia Pani sporty, aktywność fizyczna to największy wróg efektu jojo.

dietetyk: Karolina Jaworska


Potrzebujesz skutecznej diety?

Odpowiedzi na pytania internautów

Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik