Sekrety Diety - Problem wzdęć

Pytanie do dietetyka

Problem wzdęć

 
Co mogę robić, żeby nie mieć wzdęć?


Kasia


 
W celu uniknięcia problemów trawiennych, w tym wzdęć, zaleca się spożywanie 5-6 niezbyt obfitych posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach bez przejadania się. Posiłek należy jeść bez pośpiechu, w spokoju, unikając "połykania powietrza" przy jedzeniu. Do produktów wzdymających, których spożycie, w takich przypadkach, należy ograniczać, należą przede wszystkim: kapusta, kalafior, szpinak, brokuły, brukselka, cebula, rośliny strączkowe takie jak: fasola, groch, soczewica oraz produkty z dużą zawartością fruktozy, np. gruszki czy jabłka. Zalecam jedzenie warzyw blanszowanych i gotowanych na parze. Z napojów należy wybierać: herbatę, kawę zbożową, kawę naturalną - jeśli nie ma przeciwwskazań, soki owocowe i warzywne, herbaty ziołowe, wywar z mięty czy kopru włoskiego oraz wodę mineralną niegazowaną, eliminując jednocześnie wszelkie napoje gazowane, które w większych ilościach powodują ból brzucha z uczuciem przepełnienia po spożyciu oraz wzdęcia.

dietetyk: Karolina Jaworska


Potrzebujesz skutecznej diety?

Odpowiedzi na pytania internautów

Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik