Sekrety Diety - Wzmacniacze smaku

Pytanie do dietetyka

Sekrety Diety > Czytelnia > Pytanie do dietetyka > Wzmacniacze smaku

Wzmacniacze smaku

 
Muszę do szkoły napisać w 3 zdaniach, co to są wzmacniacze smaku, czy może mi pani pomoc?


Maja


 
Wzmacniacze smaku, czyli inaczej substancje wzmacniające smak i zapach, są to substancje celowo dodawane do żywności, w procesie wytwarzania bądź przetwarzania żywności. Mają za zadanie uwydatnić oryginalny smak potrawy i sprawić, aby była ona bardziej apetyczna. Do najbardziej popularnych wzmacniaczy smaku należą: glutaminian sodu oraz glutaminian potasu, które występują w takich popularnych produktach jak: zupy w torebkach, zupy błyskawiczne, makarony smakowe, przyprawy, aromaty i inne.

dietetyk: Karolina Jaworska


Potrzebujesz skutecznej diety?

Odpowiedzi na pytania internautów

Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik