Brokuły - 10 najzdrowszych produktów

10 najzdrowszych produktów

Sekrety Diety > Czytelnia > 10 naj > 10 najzdrowszych produktów > 1 - Brokuły

Miejsce 1 - Brokuły

Brokuły
wróc do czytelni...
 
następny >>>


Dostępne praktycznie przez cały rok, powinny jak najczęściej gościć na naszych talerzach, ich zalety mogą się przysłużyć każdemu z nas:
  • Idealne dla młodych mam! Dzięki zawartości kwasu foliowego zapobiegają wadom rozwojowym malucha w brzuchu mamy.
  • Przydatne dla młodzieży. Dzięki właściwościom hamującym rozwój wirusa opryszczki, pomogą pokonać uciążliwy problem niedoskonałości skórnych.
  • Polecane dla kobiet w okresie menopauzy. Dzięki dużej zawartości wapnia chronią kości przed osteoporozą.
  • Szukasz sposobu na zachowanie wiecznej młodości? Dzięki dużej zawartości witaminy A brokuły poprawiają widzenie, odpowiadają za prawidłowy stan włosów i paznokci, opóźniają starzenie.
  • Masz zaparcia? Brokuły ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Często "coś Cię łapie"? Dzięki zawartej w zielonych różyczkach witaminie C zwiększysz odporność, a dodatkowo ułatwisz gojenie się ran.
  • W Twojej rodzinie zdarzały się zawały? Uważaj, należysz do grupy zwiększonego ryzyka. Brokuły dostarczają przeciwutleniaczy chroniących serce i naczynia krwionośne.
  • Dobra wiadomość dla łasuchów. Dzięki zawartości chromu, który wpływa na prawidłowy poziom cukru we krwi, brokuły zmniejszają chęć na słodycze.
  • Czujesz się zmęczony? Może powodem jest anemia? Czy wiesz, że brokuły pomagają zwalczyć anemię, bo zawierają żelazo i witaminy z grupy B biorące udział w tworzeniu krwinek w organizmie?
Autor: Katarzyna Pawlak
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik