Fasola - 10 najzdrowszych produktów

10 najzdrowszych produktów

Sekrety Diety > Czytelnia > 10 naj > 10 najzdrowszych produktów > 8 - Fasola

Miejsce 8 - Fasola

Fasola
<<< poprzedni
 
następny >>>


Występuje ponad 20 gatunków fasoli przeznaczonych do spożycia, więc każdy znajdzie odpowiedni dla siebie smak. Rośliny strączkowe obowiązkowo powinny znaleźć się w naszym menu.
  • Jesteś na diecie wegetariańskiej i nie wiesz, co dostarczy organizmowi niezbędne białko? Spożywaj fasolę, bo to bardzo dobre źródło białka.
  • Jeśli cierpisz na dolegliwości związane z menopauzą, możesz je złagodzić! Fasola, bogata w izoflawony, działa antystresowo, antydepresyjnie, opóźnia proces starzenia.
  • Męczą Cię wzdęcia po spożyciu roślin strączkowych? Aby tego uniknąć przyprawiaj fasolę majerankiem lub oregano.
  • Czy wiesz, że zawarte w fasoli trójterpeny mają naturalne właściwości bakteriobójcze?
  • Martwi Cię lekko podwyższony poziom cukru we krwi? Strąki fasoli obniżają poziom cukru we krwi, jednak diabetycy nie powinni całkowicie zastępować swoich leków fasolą bez konsultacji z lekarzem.
  • Ważna informacja dla diabetyków! Fasola zbudowana jest ze złożonych węglowodanów – nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru po posiłku.
  • Fasola zawiera dobroczynny błonnik - reguluje ciśnienie tętnicze, poprawia działanie układu pokarmowego.
Autor: Katarzyna Pawlak
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik