Sekrety Diety - fasola kolorowa - wymiennik białkowy

Fasola kolorowa - wymiennik białkowy - 50kcal

Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

fasola kolorowa 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 17g
miara domowa: 30 sztuk
prozdrowotność: prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 
Fasola kolorowa przywieziona została do Europy przez Hiszpanów i Portugalczyków po odkryciu Ameryki Południowej. W Polsce początkowo uprawiana była jako egzotyczna roślina ozdobna, głównie w ogrodach botanicznych i przyklasztornych. Jednak z czasem poznano jej liczne właściwości odżywcze i weszła do uprawy jako cenne warzywo.

Szerokie uznanie zawdzięcza głównie zawartości białka i jego składowi aminokwasowemu. W białku fasoli występują prawie wszystkie aminokwasy egzogenne, w ilości zbliżonej do ich zawartości w produktach zwierzęcych. Przy czym zawiera tylko 2g tłuszczu w 100g nasion.

Fasola zasobna jest również w duże ilości węglowodanów złożonych, głównie skrobi. W związku z tym jest powoli trawiona i nie wywołuje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a więc jest dobrym źródłem węglowodanów dla diabetyków. Ponadto mitem jest, że fasola kolorowa tuczy, bo jej stopniowy metabolizm sprawia, że mniejsza część odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.

Co więcej bogata jest w błonnik rozpuszczalny, co wspomaga regularne wypróżnianie się oraz kontroluje poziom cholesterolu we krwi. Obniża poziom tzw. „złego” cholesterolu, wpływając na układ krążenia i serce.

Fasola jest doskonałym źródłem soli mineralnych takich jak potas, kwas foliowy i magnez, wpływając pozytywnie na pracę mózgu. Zasobna jest również we flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać chorobom poprzez zwalczanie wolnych rodników. Zmniejszają one między innymi ryzyko wystąpienia nowotworów.

Oligosacharydy-węglowodany, które nie są trawione w ludzkim organizmie, ale stanowiące pożywkę dla bakterii układu pokarmowego, występują w dużych ilościach w fasoli kolorowej. Odpowiednia flora bakteryjna ma ogromny wpływ na lepsze przyswajanie substancji mineralnych z pożywienia, zwiększa produkcję witaminy B, obniża poziom cholesterolu oraz wpływa na wzrost odporności organizmu.

Warto wzbogacić naszą dietę o fasolę kolorową ze względu na jej właściwości dietetyczne, antyrakowe oraz pozytywny wpływ na pracę naszego umysłu.


Autor: Małgorzata Kabat
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik