Czekolada jest uważana za jeden z najmocniejszych afrodyzjaków. Kakao od wieków znane jest ze swego wyjątkowego smaku. Jako jeden z głównych składników czekolady to głównie ono wpływa na jej właściwości:
- Czekolada poprawia nastrój.
- Pewne badania wskazują na to, że mleczna czekolada pozytywnie wpływa na pamięć wzrokową i werbalną.
- Czekolada gorzka może pomóc w utrzymaniu dobrego nawilżenia skóry, jednak istnieją doniesienia, że problemy z niedoskonałościami skórnymi związane są ze spożywaniem cukrów prostych, których nie brakuje w czekoladzie.
Należy jednak pamiętać, że ze względu na wysoką wartość energetyczną, zawartość cukru i tłuszczu, należy ograniczać jej spożycie.
Czekolada niejednokrotnie wskazywana jest jako dobre źródło magnezu. Prawdą jest, że czekolada zawiera ten pierwiastek, jednak gdy policzymy stosunek zawartości magnezu do kaloryczności (czyli policzymy tzw gęstość odżywczą) czekolada wypada już dużo gorzej niż większość warzyw i owoców, orzechy, czy na przykład otręby.