Orzech brazylijski (inaczej orzesznica wyniosła) jak sama nazwa mówi, pochodzi z Brazylii, gdzie rośnie dziko w dorzeczach Amazonki. Jak dotąd jest gatunkiem niewystępującym w uprawie, a całe światowe zbiory pochodzą z dziko rosnących drzew, czego powodem jest wysoka cena tych orzechów.
Częścią jadalną orzecha brazylijskiego jest białe nasienie okryte cienką, brązową skórką, zawarte w owocu o masie dochodzącej nawet do 3kg. Smak orzechów zbliżony jest do smaku słodkich migdałów.
Orzechy brazylijskie jak inne produkty tej grupy odznaczają się wysoką zawartością tłuszczu, który w blisko 70% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Związki te umożliwiają prawidłową pracę układu krwionośnego, zapobiega miażdżycy i zabezpieczając nasze serce przed zawałem, ale także pozytywnie wpływają na układ nerwowy także dzięki obecności w nich wapnia, potasu czy magnezu.
Z orzechów tych wyrabia się olej jadalny, doskonały do przyrządzania sosów i sałatek. Same orzechy wykorzystywane są jako składnik deserów, mogą być też podawane z serami jako przystawka, znajdują także zastosowanie w przemyśle cukierniczym (wypieki, słodycze). Orzechowych słodyczy nie polecamy diabetykom, jednak same orzechy ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być przez nich spożywane.
Autor: Katarzyna Cymmer