Sekrety Diety - groch - wymiennik białkowy

Groch - wymiennik białkowy - 50kcal

Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

groch 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 17g
miara domowa: 1 łyżka
prozdrowotność: prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 
Groch należy do roślin strączkowych i pochodzi prawdopodobnie z zachodniej Azji i Kaukazu. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach świata. Jest jedną z najstarszych uprawnych roślin na kuli ziemskiej posiadającą wysoką wartość odżywczą, która wynika z wyjątkowo korzystnych składników.

Nasiona grochu w największej ilości zawierają białko, które stanowi do 34% jego składu. Jest to bardzo cenne źródło białka, które w porównaniu z roślinami zbożowymi zawiera szczególnie dużo lizyny i treoniny, ale także inne aminokwasy egzogenne, a więc takie, które musimy dostarczać z pożywieniem, gdyż nasz organizm ich nie syntetyzuje. Nasiona grochu bogate są w witaminy z grupy B (B1, B2, B6) często niszczone są przez gospodynie, które dodają do wody sodę w celu szybszego namiękania nasion. Witaminy te rozkładają się w zasadowym środowisku, przez co po tym zabiegu znacznie zmniejsza się ich ilość. Ponadto groch zawiera duże ilości składników mineralnych takich jak potas, wapń, żelazo, fosfor i jod. Groch – podobnie jak inne strączkowe – bogaty jest w błonnik pokarmowy, zwany inaczej włóknem pokarmowym. Jest to część rośliny, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka i wykazuje działanie regulujące pracę jelit, obniżające poziom cholesterolu (LDL) i stężenie cukru we krwi.

Zawartość węglowodanów w nasionach grochu jest stosunkowo wysoka, bo przekracza 60% i w głównej mierze jest to skrobia, a także mono- i oligosacharydy. Jednakże po ugotowaniu charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, tzn. po ich spożyciu glukoza z węglowodanów uwalniana jest powoli i stopniowo, co zapobiega przez dużymi „skokami” cukru we krwi i nagłym napadom głodu. Z dietetycznego punktu widzenia jest to bardzo korzystne, ponieważ dzięki temu jesteśmy syci przez dłuższy czas i nie sięgamy tak często po przekąski.

Co ciekawe, ostatnimi czasy wiele badań naukowych dotyczyło antykoncepcyjnych właściwości grochu. Naukowcy starali się wyodrębnić z nasion składniki o takim działaniu. Już w zamierzchłych czasach podkreślano w medycynie leczniczej antykoncepcyjne działanie grochu, co obecnie jest szeroko badane.

Groch powoduje powstawanie gazów i jest wzdęciogenny. To dlatego, że zawiera w swym składzie tzw. galaktocukry, które będąc doskonałą pożywką dla mikroflory jelitowej są przez nią rozkładane z wytworzeniem gazów, by zmniejszyć ten efekt ważne jest wstępne moczenie nasion grochu. W trakcie tego procesu wymywane zostają znaczne ilości galaktocukrów. Co więcej, najlepiej gotować nasiona w świeżej wodzie, innej niż użyta była do namaczania.


Źródła:
J. Carper: Apteka żywności, Vesper, 2008
S. Zalewski: Podstawy technologii gastronomicznej, Wyd. IV, WNT, Warszawa

Autor: Małgorzata Kabat
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik