Sekrety Diety - soja - wymiennik białkowy

Soja - wymiennik białkowy - 50kcal

Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

soja 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 13g
miara domowa: 1 łyżka
prozdrowotność: prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 
Soja jest nazywana w Chinach „żółtym klejnotem” lub „królową wszystkich roślin”, a w Japonii „mięsem z pól”. Na europejskie stoły trafiła dopiero w XVI wieku, zaś w krajach azjatyckich spożywana była już 1000 lat p.n.e. W Stanach Zjednoczonych wykorzystywana była najpierw do produkcji pasz dla zwierząt, dopiero z czasem wprowadzona została do diety ludzi. Co takiego ma w sobie ta roślina, że jest tak ceniona?

Soja charakteryzuje się największą ilością białka spośród wszystkich roślin strączkowych (ok. 35 %). Jej białko ma bardzo korzystny skład aminokwasowy, najbardziej zbliżony do białka mięsa. Zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy, a więc takie których organizm ludzki nie wytwarza i konieczne jest dostarczenie ich wraz z pożywieniem.

Tłuszcze w soi stanowią ok. 20 %, jednak większość to nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na układ naczyniowo – sercowy i stan tętnic. Soja zmniejsza poziom ”złego” cholesterolu (LDL), nie obniżając „dobrego” cholesterolu (HDL), tym samym zapobiegając powstawaniu miażdżycy. Stosunek cennych kwasów nienasyconych do nasyconych jest korzystniejszy niż w produktach mięsnych.

Działanie przeciwnowotworowe jakie przypisuje się soi jest już znane od dawien dawna. Stwierdzono, że azjatyckie kobiety jedzące soję rzadziej chorują na raka piersi. A to za sprawą izoflawonów sojowych, które niszczą enzymy regulujące szybkość podziału komórek nowotworowych. Ma on budowę chemiczną podobną do hormonu żeńskiego – estrogenu. Poprzez łączenie się z receptorami estrogenowymi obniża możliwość zachorowania na raka.

Soja to znaczące źródło witamin z grupy B (B1, B2 i B6) oraz potasu, wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Dzięki jednemu z izoflawonów, soja zmniejsza wydalanie wapnia z organizmu wraz z moczem. Co się okazało w jednym z badań, spożywanie soi sprawia, że organizm wykorzystuje większą ilość wapnia z pożywienia. Dzięki temu zapobiega powstawaniu osteoporozy i wzmacnia kości.

Soja działa hormonopodobnie w okresie menopauzy. Spożywana soja jest alternatywą dla stosowanych przez kobiety kuracji hormonalnych. W okresie menopauzalnym, kiedy na skutek obniżenia poziomu estrogenów, kobiety skarżą się na napady gorąca, nocne pocenie się, drażliwość i zmęczenie, występujące w soi estrogeny są w stanie zrekompensować niedobór naturalnych hormonów. Wykazano, że spożywanie soi przez 3 miesiące powoduje zmniejszenie ataków gorąca u kobiet o 49 %. Z tych powodów soja często powinna trafiać na nasz stół.


Źródła:
S. Zalewski: Podstawy technologii gastronomicznej, WNT, Wyd.IV, Warszawa
J. Carper: Apteka żywności, Vesper, 2008

Autor: Małgorzata Kabat
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik