Serek ziarnisty (inaczej nazywany serkiem wiejskim lub cottage cheese) to rodzaj amerykańskiego sera, który w Polsce produkowany jest na dużą skalę i cieszy się bardzo dużą popularnością (pierwszy polski producent serka tego typu to OSM Piątnica, której produkt jest wytwarzany od 1992 roku).
Serek ziarnisty ma łagodny śmietankowy smak oraz, jak sama nazwa wskazuje, ziarnistą konsystencję. Sprzedawany jest zazwyczaj w kubeczkach. Serek wiejski może być podawany z różnymi owocami (morele, truskawki) i przetworami owocowymi, z zieloną sałatą, czy pomidorami. W wielu potrawach zastępuje żółty ser tarty, który jest o wiele bardziej kaloryczny. Jego smak można urozmaicić poprzez dodatek warzyw, przypraw i ziół. Dodaje się też do niego orzechy, owoce suszone lub musli.
Z dietetycznego punktu widzenia serek ziarnisty jest bardzo wartościowym produktem. Zawiera duże ilości białka, które jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym zawiera istotny do budowy
mocnych kości i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi wapń, a także witaminy i składniki mineralne. Serek ten zwykle nie zawiera konserwantów, czyli substancji chemicznych przedłużających trwałość produktu i jest w pełni naturalny.
Serek ziarnisty jest polecany jako doskonały posiłek śniadaniowy - bogaty w białko i jednocześnie niskotłuszczowy. Uwielbiany jest przez kulturystów i miłośników siłowni, ze względu na fakt występowania w nim kazeiny.
Źródła:
Przegląd Gastronomiczny, Białe Zdrowie, 2001
Przemysł mleczarski, 2002
Autor: Katarzyna Suchołbiak