Sekrety Diety - czosnek - wymiennik warzywny

Czosnek - wymiennik warzywny - 50kcal

USŁUGA NIEAKTYWNA

UWAGA! Obecnie diety internetowe nie są obsługiwane

Działalność poradni ogranicza się do prowadzenia szkoleń, pisania tekstów eksperckich, prowadzenia edukacji żywieniowej w kierunku diet wegetariańskich i wegańskich. Założycielkę poradni można odnaleźć w internecie oraz mediach społecznościowych pod nazwą yogahome.pl
Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

czosnek 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 35g
miara domowa: 6 dużych ząbków
prozdrowotność: prozdrowotność 5 prozdrowotność 5 prozdrowotność 5 prozdrowotność 5 prozdrowotność 5 
Czosnek jest blisko spokrewniony z cebulą, szalotką oraz porem. Średnio jedna główka czosnku zawiera 10-20 pojedynczych ząbków.
Chociaż powszechnie znane są rzekome właściwości czosnku odstraszające wampiry, nie każdy wie, że czosnek bywa nazywany cuchnącą różą.

Roślina ta, szczególnie ceniona za właściwości bakteriobójcze, jest znana już od ponad 5 tysięcy lat. To antybakteryjne działanie zawdzięcza znajdującej się w niej allicynie. Substancja ta zmniejsza podatność na infekcje bakteryjne i grzybicze poprawiając naszą odporność. Ponadto czosnek zawiera związki (saponina) wspomagające utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a także kwas kumarowy o właściwościach przeciwnowotworowych.
  • Podczas smażenia należy uważać, gdyż czosnek łatwo się przypala.
  • Miskę przed napełnieniem sałatką wysmarujmy czosnkiem, dzięki temu sałatka nabierze przyjemnego aromatu.
  • Czosnek można łatwo grillować. Wystarczy nieobraną główkę obtoczyć w oliwie i ziołach, położyć na ruszcie, a po pewnym czasie wyłuskać miąższ ze środka i posmarować nim kromki chleba.
Aby lepiej wykorzystać cenne związki zawarte w czosnku, warto go obrać i rozgnieść lub pokroić. Jeżeli chcemy go ugotować lub zapiec, a zależy nam na jego właściwościach zdrowotnych, należy odczekać 15 minut między obraniem, a obróbką cieplną.

Warto sięgać po czosnek jak najczęściej!



Dieta Truskawkowa Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
poradnia@sekretydiety.pl
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik