Sekrety Diety - morele - wymiennik owocowy

Morele - wymiennik owocowy - 50kcal

Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

morele - wymiennik 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 105g
miara domowa: 3 sztuki
prozdrowotność: prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 
Morela należy do rodziny różowatych. Jej owoc zazwyczaj nie jest zbyt duży – waży około 40g. Miąższ owoców jest soczysty, o słodkim lub słodkawo kwaśnym smaku i silnym aromacie. Morele charakteryzują się dużymi walorami smakowymi, lecz soczystością i delikatnością miąższu nie dorównują brzoskwiniom.

W porównaniu z innymi owocami naszej strefy klimatycznej morele są przede wszystkim doskonałym źródłem beta-karotenu. Już jedna większa sztuka tego owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę prowitaminę. Zasobne są także w składniki mineralne, głównie potas, magnez i żelazo, czyli jak większość warzyw i owoców mają działanie zasadotwórcze zapobiegające zakwaszeniu. Dość duża ilość pektyn w tych owocach nadaje im jędrność i trwałość (można je przechowywać w lodówce około tygodnia), ponadto pektyny są frakcją rozpuszczalną błonnika pokarmowego, więc działają pozytywnie na perystaltykę jelit. Morele są najbogatszym źródłem katechiny – związków flawonowych spełniających funkcję naturalnych barwników i przeciwutleniaczy.

Pestka moreli posiada nasiona, które zawierają toksyczną substancję – amigdalinę mogącą spowodować porażenie układu nerwowego, a w spożyciu większych ilości nawet śmierć.

Morele są przede wszystkim owocami deserowymi, przeznaczonymi do spożycia na świeżo. Mają również zastosowanie jako owoce nadające się na przetwory. Sporządza się z nich susz, kompoty i marmolady, nadają się również do mrożenia, konserwowania w całości w zalewie, a także do produkcji wódek gatunkowych, których jako zwolennicy zdrowego żywienia, nie polecamy!


Autor: Katarzyna Cymmer
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik