Daktyle suszone - wymiennik owocowy - 50kcal

Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

daktyle suszone 50kcal

Opis porcji - 50kcal

Ile kalorii ma daktyle suszone ? Porcja na zdjęciu ma 50 kcal.
masa: 18g
miara domowa: 3 sztuki
prozdrowotność: prozdrowotność 2 prozdrowotność 2 prozdrowotność 2 prozdrowotność 2 prozdrowotność 2 
Daktyle są owocami palm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. Daktyle i figi to jedne z pierwszych owoców uprawianych przez człowieka.

Suszone daktyle mogą być spożywane na surowo, jako przekąska, dodawane do deserów lub ciast np keksa. W krajach arabskich wykorzystywane do wyrobu „miodu daktylowego”, który zastępuje cukier do słodzenia kawy czy herbaty.

Daktyle mogą być używane do produkcji wina. Dzięki temu, że zawierają dużo cukrów prostych szybko fermentują i już po 2 tygodniach wino nadaje się do spożycia.

Są dość kaloryczne, dlatego nie polecamy spożywania ich w dużych ilościach. Jednak, jeśli mamy do wyboru niezdrowe ciastka i batony, to zawsze wybierajmy suszone owoce, które dostarczą nam niezbędne składniki odżywcze.

Suszone daktyle zawierają magnez, który uspokaja i usprawnia pracę serca. Dzięki zawartości wapnia łagodzą dolegliwości związane z menopauzą i osteoporozą.

Podobnie jak inne suszone owoce zawierają błonnik likwidujący zaparcia i obniżający poziom cholesterolu.

Występują w nich salicylany, składniki aspiryny, które zwalczają ból i zapalenia oraz hamują powstawanie zakrzepów.

Daktyle od zawsze były uważane za skuteczny afrodyzjak i dzięki temu, że rosną w ciepłych krajach arabskich mężczyzn uznawano za najlepszych kochanków.


Źródła:
E. Smak Daktyle i figi, Cukiernictwo i piekarstwo, grudzień 2005
W. Kolanowski, Święta z bakaliami, Przegląd gastronomiczny, kwiecień 2007
D. Czerwińska, Dieta z bakaliami, Przegląd gastronomiczny, styczeń 2004

Autor: Katarzyna Pawlak
Dieta przez internet
Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik