Dorsz zwany jest także wątłuszem. Jest rybą morską żyjącą w Atlantyku, Morzu Północnym, Białym, Barentsa i Bałtyku. Jest to dość duża ryba, najczęściej o długości 50cm i wadze do 1,5kg. Do rodziny dorszowatych należą również: morszczuk (szczupak morski), plamiak, witlinek, czarniak, molwa i inne. Dorszowate są rybami niedocenianymi, mimo że dostarczają delikatnego, chudego mięsa (zawartość tłuszczu: 0,1-0,2%). Wątroba stanowiąca do 7% wagi ciała zawiera 70% tłuszczu bogatego w witaminy A i D, służącego do wyrobu tranu leczniczego. W handlu dorsz jest dostępny w postaci świeżej, mrożonej, wędzonej, w postaci filetów i konserw (również z wątrób), a także wyrobów garmażeryjnych.
Ryby są przede wszystkim
źródłem pełnowartościowego białka, dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów, czyli takich, których organizm człowieka nie jest w stanie sam syntetyzować. Dużym walorem ryb jest także duża ilość korzystnego tłuszczu w postaci niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, którego źródłem jest przede wszystkim wątroba ryb. Ryby morskie charakteryzują się wysoką zawartością jodu z mięsie. W Polsce bardzo dużo osób boryka się z problemami niedoczynności tarczycy, spowodowanymi właśnie niedoborem tego pierwiastka w diecie. Mięso ryb jest delikatne i lekkostrawne oraz zawiera bardzo wiele wartości odżywczych w związku z czym aktualnie zaleca się zwiększenie spożycia ryb.
Autor: Katarzyna Cymmer