Sekrety Diety - dorsz świeży - wymiennik białkowy

Dorsz świeży - wymiennik białkowy - 50kcal

USŁUGA NIEAKTYWNA

UWAGA! Obecnie diety internetowe nie są obsługiwane

Działalność poradni ogranicza się do prowadzenia szkoleń, pisania tekstów eksperckich, prowadzenia edukacji żywieniowej w kierunku diet wegetariańskich i wegańskich. Założycielkę poradni można odnaleźć w internecie oraz mediach społecznościowych pod nazwą yogahome.pl
Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

dorsz świeży 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 65g
miara domowa: 1/2 płata
prozdrowotność: prozdrowotność 5 prozdrowotność 5 prozdrowotność 5 prozdrowotność 5 prozdrowotność 5 
Dorsz zwany jest także wątłuszem. Jest rybą morską żyjącą w Atlantyku, Morzu Północnym, Białym, Barentsa i Bałtyku. Jest to dość duża ryba, najczęściej o długości 50cm i wadze do 1,5kg. Do rodziny dorszowatych należą również: morszczuk (szczupak morski), plamiak, witlinek, czarniak, molwa i inne. Dorszowate są rybami niedocenianymi, mimo że dostarczają delikatnego, chudego mięsa (zawartość tłuszczu: 0,1-0,2%). Wątroba stanowiąca do 7% wagi ciała zawiera 70% tłuszczu bogatego w witaminy A i D, służącego do wyrobu tranu leczniczego. W handlu dorsz jest dostępny w postaci świeżej, mrożonej, wędzonej, w postaci filetów i konserw (również z wątrób), a także wyrobów garmażeryjnych.

Ryby są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów, czyli takich, których organizm człowieka nie jest w stanie sam syntetyzować. Dużym walorem ryb jest także duża ilość korzystnego tłuszczu w postaci niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, którego źródłem jest przede wszystkim wątroba ryb. Ryby morskie charakteryzują się wysoką zawartością jodu z mięsie. W Polsce bardzo dużo osób boryka się z problemami niedoczynności tarczycy, spowodowanymi właśnie niedoborem tego pierwiastka w diecie. Mięso ryb jest delikatne i lekkostrawne oraz zawiera bardzo wiele wartości odżywczych w związku z czym aktualnie zaleca się zwiększenie spożycia ryb.


Autor: Katarzyna Cymmer



Dieta Truskawkowa Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
poradnia@sekretydiety.pl
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik