Sekrety Diety - mandarynka - wymiennik owocowy

Mandarynka - wymiennik owocowy - 50kcal

Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

mandarynka 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 120g
miara domowa: 2 sztuki
prozdrowotność: prozdrowotność 3 prozdrowotność 3 prozdrowotność 3 prozdrowotność 3 prozdrowotność 3 
Mandarynki są owocami drzewa mandarynkowego. Miąższ składa się z luźno połączonych ze sobą segmentów zawierających liczne nasiona. Mandarynki są mniejsze niż pomarańcze i dojrzewają wcześniej. Miąższ łatwo się oddziela od skórki, jest soczysty, o łagodnym smaku i zapachu.

Jak większość owoców cytrusowych charakteryzują się dość wysoką zawartością witaminy C, oraz wody. Zawarta w nich witamina C przeciwdziała różnym kancerogenom m.in. nitrozoaminom. Ponadto zawarte w nich pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi. W porównaniu z pomarańczami sok mandarynek zawiera więcej cukrów, a mniej kwasów. Im większe są owoce tym będą smaczniejsze oraz czym dojrzewają w cieplejszym klimacie tym będą słodsze. Mandarynki tak jak inne owoce cytrusowe przeciwdziałają nowotworom żołądka, przełyku oraz trzustki.

Ze względu na atrakcyjny smak mandarynki są spożywane przede wszystkim w stanie surowym jako owoce deserowe. Ich walory smakowe powodują, że są również cenionym składnikiem surówek, sałatek, a także elementem dekoracyjnym ciast, deserów, a także potraw mięsnych i warzywnych. W przetwórstwie mają głównie zastosowanie do produkcji owoców konserwowanych. Przerabia się je również na kompoty, soki, dżemy i napoje orzeźwiające. Natomiast olejek z okrywy owocu znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Mandarynki odznaczają się wysoką odpornością na transport i przechowywanie, w optymalnych warunkach ich okres przechowywania wynosi 3-6 miesięcy, co sprawia, że są dostępne w stanie świeżym przez cały rok.


Źródła:
J. Carper: Apteka żywności, 2008
J. Carper: Żywność Twój Cudowny Lek, 2008
A. Lepka: Towaroznawstwo. Produkty spożywcze, PWE, 1995
K. Świetlikowska: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, SGGW, 2008
J. Gawęcki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, 2010

Autor: Katarzyna Cymmer
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik