Orzech laskowy jest owocem krzewu leszczyny, częścią jadalną orzecha jest nasienie zwane jądrem. Orzechy te dojrzewają od połowy sierpnia do końca października.
Orzechy laskowe są bardzo bogate w składniki odżywcze i obok orzechów włoskich mają najwyższą wartość kaloryczną ze wszystkich owoców uprawianych w naszej strefie klimatycznej (wartość energetyczna 100g łuskanych orzechów laskowych wynosi 650kcal). Podobnie jak w przypadku orzechów włoskich, orzechy laskowe mają niski indeks glikemiczny oraz zawierają bardzo dużo tłuszczy (ponad 60% składników odżywczych, przez co zaliczane są do wymienników tłuszczowych), głównie w postaci wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi i odpowiedzialnych za prawidłową pracę serca i naczyń krwionośnych. Orzechy laskowe mają pozytywny wpływ na mózg i narząd wzroku, jak również na cały układ nerwowy dzięki obecności zdrowych tłuszczy, a także magnezu, wapnia, potasu i fosforu. Są świetnym źródłem antyoksydacyjnej witaminy E zwanej witaminą młodości oraz kwasu foliowego, o który powinny zadbać wszystkie Panie planujące zajście w ciążę. Orzechy laskowe są źródłem łatwo strawnego białka i węglowodanów. Zawierają witaminy z grupy B oraz niewielkie ilości witaminy C, a także związki żelaza, dzięki czemu są polecane w zapobieganiu anemii, do czego przyczynia się również obecność miedzi - niezbędnej w gospodarce tym pierwiastkiem.
Spożywane są jako owoc deserowy, a ich duża wartość odżywcza oraz właściwości dietetyczne sprawiają, że zalecane są w żywieniu ludzi chorych na nerki, cukrzycę, wyczerpanych nerwowo, intensywnie pracujących umysłowo, a także dla dzieci i ludzi starszych.
Orzechy laskowe są cennym, niezastąpionym surowcem dla przemysłu spożywczego, zwłaszcza cukierniczego. Wykorzystuje się je do wyrobu czekolad, ciast, tortów i wielu innych produktów cukierniczych, a także do wyrobu nalewek. Z dietetycznego punktu widzenia lepiej jednak sięgać po orzechy nieprzetworzone, zaś desery z ich dodatkiem traktować jako produkty okazjonalnie pojawiające się w naszym menu.
Orzechy laskowe mają też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.
Autor: Katarzyna Cymmer