Sekrety Diety - piwo - produkt okazjonalny

USŁUGA NIEAKTYWNA

UWAGA! Obecnie diety internetowe nie są obsługiwane

Działalność poradni ogranicza się do prowadzenia szkoleń, pisania tekstów eksperckich, prowadzenia edukacji żywieniowej w kierunku diet wegetariańskich i wegańskich. Założycielkę poradni można odnaleźć w internecie oraz mediach społecznościowych pod nazwą yogahome.pl
Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

piwo 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 100g
miara domowa: 1/2 szklanki
prozdrowotność: prozdrowotność 1 prozdrowotność 1 prozdrowotność 1 prozdrowotność 1 prozdrowotność 1 
Właściwości:

Piwo jest napojem znanym od dawna. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, dlatego jest często spożywane w upalne dni. Prawdziwe powstaje jedynie z wody, słodu, chmielu i drożdży w procesie fermentacji. Oprócz wody składa się głównie z alkoholu etylowego, dwutlenku węgla oraz cukrów. Zawiera też liczne kwasy organiczne, potas, wapń, fosfor oraz azot. Jest bogatym źródłem krzemu – pierwiastka niezbędnego w procesach odnowy tkanki łącznej oraz kości. W piwie występują także witaminy: C, A, D, E, oraz witaminy z grupy B.

Ciemne piwo zawiera stosunkowo dużo antyoksydantów, które chronią serce przed chorobami, przyspieszają odbudowę komórek i mięśni oraz zapobiegają starzeniu. Mogą również zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych. Piwo ma też właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji przemiany materii. Oczyszcza nerki i przewody nerkowe, dlatego bywa zalecane w przypadku kamicy nerkowej. Spożywane z umiarem pobudza apetyt i łagodzi nadkwasotę żołądka.

Wady:

Należy pamiętać o tym, że piwo jest napojem alkoholowym i może uzależniać. Obecny w nim etanol jest substancją toksyczną dla naszego organizmu, pity w nadmiarze prowadzi do marskości wątroby, a w konsekwencji do przedwczesnej śmierci. Piwo, w zależności od rodzaju, zawiera 2,5-4,5% wag. alkoholu etylowego. Nie może być spożywane przez kobiety w ciąży oraz karmiące, ponieważ nawet niewielkie ilości alkoholu mogą powodować nieodwracalne zmiany, groźne dla zdrowia, rozwoju, a nawet życia dziecka. Mitem niebezpiecznym dla zdrowia maluchów jest przekonanie, że piwo pobudza laktację i może pomagać karmiącym matkom.

Piwo nie jest napojem dobrym dla wszystkich i nie powinno być pite w nadmiarze. Przede wszystkim pobudza apetyt - nie powinny go więc pić osoby próbujące zrzucić zbędne kilogramy. Jego wartość energetyczna nie jest zbyt wysoka (szklanka piwa ma około 100 kcal.), jednak kalorie pochodzące z alkoholu nie należą do wartościowych. Zwiększoną zawartość cukru (czyli również kalorii) mają dodatkowo dosładzane piwa ciemne. Ze względu na zawartość słodu jęczmiennego nie mogą go pić również osoby chore na celiakię, będące na diecie bezglutenowej.


Źródła:
A. Lempka, Produkty spożywcze – towaroznawstwo, wyd. PWE

Autor: Ilona Andraka



Dieta Truskawkowa Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
poradnia@sekretydiety.pl
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik