Orzechy nerkowca - wymiennik tłuszczowy - 50kcal

Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

orzechy nerkowca 50kcal

Opis porcji - 50kcal

Ile kalorii ma orzechy nerkowca ? Porcja na zdjęciu ma 50 kcal.
masa: 8g
miara domowa: 6 sztuk
prozdrowotność: prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 
Orzechy nerkowca (cashew) wywodzą się z Ameryki Południowej, skąd Portugalczycy przywieźli je do Indii. Dostępne na rynku odmiany brazylijskie są duże i słodkie, zaś te, które trafiły do nas z upraw indyjskich są mniejsze, mniej słodkie, lecz bardziej chrupiące.

W smaku orzechy cashew są delikatne, lekko słodkawe oraz kruche. Te białe, niewielkie smakołyki mają wielu amatorów, którzy uważają je za najdelikatniejsze i najbardziej wyrafinowane wśród całej gamy orzechów. Nazwa przyjęła się ze względu na podłużny i księżycowaty kształt przypominający nerkę.
Na nasze stoły trafiają orzechy łuskane, czyli pozbawione twardej skorupki, osłonek oraz żywicy, będącej silnym alergenem. Jest to możliwe dzięki procesowi łuskania, moczenia w wodzie, działaniu pary wodnej, następnie studzeniu i suszeniu.

Z dietetycznego punktu widzenia orzechy nerkowca dostarczają nam cennych kwasów tłuszczowych jedno oraz wielonienasyconych, wpływających między innymi na stan skóry i opóźniających procesy jej starzenia. Dodatkowo tłuszcz obecny w orzechach nerkowca pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego i nerwowego. Jak wszystkie orzechy, nerkowce zalecane są w zapobieganiu miażdżycy. Są także bogate w wartościowe i łatwo strawne białko.

Orzechy nerkowca są źródłem niehemowego (słabo wchłanianego) żelaza, jednak w bardzo dużych ilościach, co może być wykorzystywane podczas leczenia anemii. Zawarte w orzechach składniki mineralne, takie jak cynk, miedź, magnez poprawiają stan włosów oraz paznokci.

Orzechy nerkowca spożywa się głównie w postaci świeżej lub w postaci soku, ale stanowią one również dobry surowiec do wyrobu dżemu, natomiast poddawane prażeniu są surowcem do produkcji bardzo cennego, wykorzystywanego w przemyśle farmaceutycznym olejku.

Ostatnio na rynku pojawiły się orzechy nerkowca prażone i solone. Są one bardziej chrupiące i kruche, mają przyjemny zapach, a ze względu na dodatek soli mniej jest w nich wyczuwalna słodka nuta. Chociaż niewątpliwie produkty te nadal są skondensowanymi źródłami składników odżywczych, warto wiedzieć, że są mocniej przetworzone, mocno posolone i tym samym mniej polecane.

Należy też pamiętać, aby spożywać orzechy z umiarem, gdyż charakteryzują się wysoką wartością energetyczną.
Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik