Batony wielozbożowe są lekką i sycącą przekąską, choć dostarczającą dużej ilości kalorii. W ich skład wchodzą różnego rodzaju nasiona zbóż, orzechy oraz suszone owoce. Często ich wartość energetyczną zwiększają dodatki czekolady, miodu lub polewy jogurtowej. Batonik zawiera duże ilości węglowodanów, tłuszczów i błonnika oraz pewną ilość białka. Kalorie pochodzą jednak z wartościowych składników, łatwo zaspokajających głód oraz dostarczających cennych składników odżywczych.
Orzechy wchodzące w skład batonów wielozbożowych zawierają duże ilości tłuszczu, jednak znaczną jego część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe chroniące przed chorobami układu krążenia. Dodatkowo działają pozytywnie na pracę mózgu ułatwiając koncentracje i wspomagając pamięć. Orzechy są również bogate w łatwo przyswajalne białko, składniki mineralne oraz błonnik regulujący pracę układu pokarmowego i łagodzący zaparcia. Ponadto zawierają liczne związki będące antyoksydantami – substancjami chroniącymi nasz organizm przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami.
Suszone owoce są przede wszystkim bogatym źródłem błonnika. Łatwo zaspokajają uczucie głodu i zapewniają dobre samopoczucie. Polecane są diabetykom, gdyż w bezpieczny sposób podnoszą poziom cukru we krwi. Są również doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, których nawet niewielkie niedobory negatywnie wpływają na zdrowie i urodę. Suszone owoce są polecane w dietach odmładzających, a zawarte w nich związki wzmacniają włosy i paznokcie, a także wygładzają cerę i ułatwiają odbudowę kolagenu w skórze. Niektóre z nich stosowane są również jako afrodyzjaki.
Większość batoników zawiera pełne ziarna zbóż, które są doskonałym źródłem błonnika, składników mineralnych i witamin. Związki obecne w tych ziarnach działają ochronnie na układ nerwowy i krwionośny. Nie mogą ich jednak spożywać osoby chore na celiakię.
Niewątpliwą zaletą jest fakt iż większość produktów wchodzących w skład corny jest zdrowa i naturalna. Dzięki ogromnemu wyborowi każdy może wybrać ulubioną mieszankę zbóż, orzechów i owoców. Warto wybierać te pozbawione dodatkowych substancji słodzących i konserwantów. Pamiętajmy również o tym, że mimo tego, iż są to zdrowe przekąski, ciągle pozostają słodyczami, których spożywanie należy ograniczać. Podobne batoniki w łatwy sposób można również przygotować w domu.
Autor: Ilona Andraka