Sekrety Diety - corny - produkt okazjonalny

Corny - produkt okazjonalny - 50kcal

Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

corny 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 13g
miara domowa: 2 kęsy
Batony wielozbożowe są lekką i sycącą przekąską, choć dostarczającą dużej ilości kalorii. W ich skład wchodzą różnego rodzaju nasiona zbóż, orzechy oraz suszone owoce. Często ich wartość energetyczną zwiększają dodatki czekolady, miodu lub polewy jogurtowej. Batonik zawiera duże ilości węglowodanów, tłuszczów i błonnika oraz pewną ilość białka. Kalorie pochodzą jednak z wartościowych składników, łatwo zaspokajających głód oraz dostarczających cennych składników odżywczych.

Orzechy wchodzące w skład batonów wielozbożowych zawierają duże ilości tłuszczu, jednak znaczną jego część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe chroniące przed chorobami układu krążenia. Dodatkowo działają pozytywnie na pracę mózgu ułatwiając koncentracje i wspomagając pamięć. Orzechy są również bogate w łatwo przyswajalne białko, składniki mineralne oraz błonnik regulujący pracę układu pokarmowego i łagodzący zaparcia. Ponadto zawierają liczne związki będące antyoksydantami – substancjami chroniącymi nasz organizm przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami.

Suszone owoce są przede wszystkim bogatym źródłem błonnika. Łatwo zaspokajają uczucie głodu i zapewniają dobre samopoczucie. Polecane są diabetykom, gdyż w bezpieczny sposób podnoszą poziom cukru we krwi. Są również doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, których nawet niewielkie niedobory negatywnie wpływają na zdrowie i urodę. Suszone owoce są polecane w dietach odmładzających, a zawarte w nich związki wzmacniają włosy i paznokcie, a także wygładzają cerę i ułatwiają odbudowę kolagenu w skórze. Niektóre z nich stosowane są również jako afrodyzjaki.

Większość batoników zawiera pełne ziarna zbóż, które są doskonałym źródłem błonnika, składników mineralnych i witamin. Związki obecne w tych ziarnach działają ochronnie na układ nerwowy i krwionośny. Nie mogą ich jednak spożywać osoby chore na celiakię.

Niewątpliwą zaletą jest fakt iż większość produktów wchodzących w skład corny jest zdrowa i naturalna. Dzięki ogromnemu wyborowi każdy może wybrać ulubioną mieszankę zbóż, orzechów i owoców. Warto wybierać te pozbawione dodatkowych substancji słodzących i konserwantów. Pamiętajmy również o tym, że mimo tego, iż są to zdrowe przekąski, ciągle pozostają słodyczami, których spożywanie należy ograniczać. Podobne batoniki w łatwy sposób można również przygotować w domu.


Autor: Ilona Andraka
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik