Sekrety Diety - siemie lniane - wymiennik tłuszczowy

Siemie lniane - wymiennik tłuszczowy - 50kcal

USŁUGA NIEAKTYWNA

UWAGA! Obecnie diety internetowe nie są obsługiwane

Działalność poradni ogranicza się do prowadzenia szkoleń, pisania tekstów eksperckich, prowadzenia edukacji żywieniowej w kierunku diet wegetariańskich i wegańskich. Założycielkę poradni można odnaleźć w internecie oraz mediach społecznościowych pod nazwą yogahome.pl
Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

siemie lniane 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 8g
miara domowa: 1 łyżka
prozdrowotność: prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 
Drobne, błyszczące, brązowe nasiona lnu, zwane potocznie siemieniem lnianym cieszą się dużym zainteresowaniem przy produkcji pieczywa. Pochodzące z rośliny o cienkich, wysmukłych łodygach, drobnych liściach i małych kwiatach ziarna mają wiele pozytywnych walorów żywieniowych. Owocem lnu jest torebka, zawierająca zazwyczaj ok. 10 nasion. Ziarna te charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Siemię lniane jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnego białka, które charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną. Białko znajdujące się w nasionach lnu charakteryzuje się dobrą strawnością i łatwo się wchłania odżywiając nasz organizm. Co ciekawe białko siemienia lnianego jest lepiej przyswajalne przez człowieka niż białko mleka, i charakteryzuje się równie bogatym zestawem aminokwasów. Nasiona lnu zawierają prawie wszystkie aminokwasy niezbędne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować, i które muszą być dostarczane z pożywieniem. Są to: leucyna, lizyna, fenyloalanina, które regulują czynności hormonalne, tryptofan korzystnie wpływający na wzrok i zapobiegający różnego rodzaju chorobom skórnym, izoleucyna i treonina wpływające na przemiany i przyswajanie pozostałych aminokwasów, oraz walina korzystnie wpływająca na układ nerwowy człowieka. Niewątpliwie z punktu widzenia żywieniowego korzystne jest połączenie np. w zestawie śniadaniowym kromki chleba zawierającej siemię lniane ze szklanką mleka. Taka kombinacja pozwala na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów w idealnej proporcji.

Oprócz cennych właściwości siemienia lnianego związanych z białkiem na uwagę zasługuje przede wszystkim wysoka zawartość tłuszczu, dochodząca nawet do 40%. Z tego powodu nasiona lnu zakwalifikowane są do kategorii wymienników tłuszczowych.

Olej lniany jest bardzo bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie z rodziny Omega-3 i Omega-6, które dzięki swoim właściwościom obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają powstawaniu zakrzepów naczyniowych. Kwasy te są niezmiernie ważne w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, dlatego warto zwrócić uwagę, aby znalazły się w diecie dzieci i młodzieży. Nasiona lnu są również bogatym źródłem witamin, szczególnie witamin z grupy B. Ponadto siemię lniane jest znakomitym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, głównie witaminy A oraz E, które należą do grupy naturalnych przeciwutleniaczy, a ich zadaniem jest ochrona organizmu przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, powodującym starzenie się organizmu i niektóre rodzaje nowotworów.

Ziarna lnu z powodzeniem wykorzystuje się przy produkcji trwałych wyrobów cukierniczych, oprócz tego mogą być idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek czy kanapek. Najczęściej jednak nasiona te łączone są z innymi ziarnami lub służą do posypywania powierzchni pieczywa, rozszerzając w ten sposób asortyment każdej piekarni.


Źródła:
Henryk Niewiadomski: Surowce tłuszczowe, Wyd. Naukowo-Techniczne, 1984
Anna Baranowicz: Siemię lniane. Cukiernictwo i piekarnictwo, nr.8/2004
Red. Naukowa Jan Gawęcki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, 2010


Autor: Katarzyna Cymmer



Dieta Truskawkowa Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
poradnia@sekretydiety.pl
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik