Pieczarki należą do klasy podstawczaki. Zaliczane są do najszlachetniejszych i jednocześnie najbardziej wartościowych grzybów. W uprawie znajdują się dwa z nich: pieczarka dwuzarodnikowa i mniej rozpowszechniona pieczarka szlachetna.
Wartość odżywcza pieczarek jest zbliżona do wartości odżywczej warzyw. W składzie chemicznym zawierają ok. 93% wody, 2,7% białka, ok. 0,4% tłuszczu, ok. 2,5% węglowodanów, w tym 2% błonnika. Pieczarki są zasobne głównie w składniki mineralne tj. potas, magnez, wapń, żelazo, a dość ubogie w witaminy z wyjątkiem witamin z grupy B i D.
Mają bardzo wysokie walory smakowe i aromatyczne, stanowią dodatek do bardzo wielu dań mięsnych, sałatek i oczywiście pizzy. Są również doskonałym surowcem wykorzystywanym w przetwórstwie.
Pieczarki są najbardziej wrażliwe na transport i przechowywanie ze wszystkich produktów ogrodniczych.
Źródła:
A. Lepka: Towaroznawstwo. Produkty spożywcze, PWE, 1995
K. Świetlikowska: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, SGGW, 2008
J. Gawęcki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, 2010
Autor: Katarzyna Cymmer
Polecamy dietetyczne przepisy z pieczarkami: