Sekrety Diety - pieczarki - wymiennik warzywny

Pieczarki - wymiennik warzywny - 50kcal

USŁUGA NIEAKTYWNA

UWAGA! Obecnie diety internetowe nie są obsługiwane

Działalność poradni ogranicza się do prowadzenia szkoleń, pisania tekstów eksperckich, prowadzenia edukacji żywieniowej w kierunku diet wegetariańskich i wegańskich. Założycielkę poradni można odnaleźć w internecie oraz mediach społecznościowych pod nazwą yogahome.pl
Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

pieczarki 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 300g
miara domowa: 20 sztuk
prozdrowotność: prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 
Pieczarki należą do klasy podstawczaki. Zaliczane są do najszlachetniejszych i jednocześnie najbardziej wartościowych grzybów. W uprawie znajdują się dwa z nich: pieczarka dwuzarodnikowa i mniej rozpowszechniona pieczarka szlachetna.

Wartość odżywcza pieczarek jest zbliżona do wartości odżywczej warzyw. W składzie chemicznym zawierają ok. 93% wody, 2,7% białka, ok. 0,4% tłuszczu, ok. 2,5% węglowodanów, w tym 2% błonnika. Pieczarki są zasobne głównie w składniki mineralne tj. potas, magnez, wapń, żelazo, a dość ubogie w witaminy z wyjątkiem witamin z grupy B i D.

Mają bardzo wysokie walory smakowe i aromatyczne, stanowią dodatek do bardzo wielu dań mięsnych, sałatek i oczywiście pizzy. Są również doskonałym surowcem wykorzystywanym w przetwórstwie.

Pieczarki są najbardziej wrażliwe na transport i przechowywanie ze wszystkich produktów ogrodniczych.


Źródła:
A. Lepka: Towaroznawstwo. Produkty spożywcze, PWE, 1995
K. Świetlikowska: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, SGGW, 2008
J. Gawęcki: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, 2010

Autor: Katarzyna Cymmer


Polecamy dietetyczne przepisy z pieczarkami:



Dieta Truskawkowa Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
poradnia@sekretydiety.pl
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik