Sekrety Diety - pomidor - wymiennik warzywny

Pomidor - wymiennik warzywny - 50kcal

Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

pomidor 50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 330g
miara domowa: 2 sztuki
prozdrowotność: prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 
Pomidory są jednymi z najczęściej spożywanych warzyw w Polsce, szczególnie w okresie letnim gdy ich cena jest przystępna. Słyną z tego, że zawierają najwięcej spośród warzyw i owoców likopenu – karotenoidu zmniejszającego ryzyko raka szyjki macicy, prostaty, pęcherza moczowego i trzustki. Ponadto zawierają liczne kwasy organiczne i składniki mineralne. Wśród makroelementów wyróżnić można potas, który chroni przed nadciśnieniem tętniczym, magnez – niezbędny podczas wysiłku fizycznego, a także fosfor i żelazo. Zawiera również liczne mikroelementy takie jak konieczny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy jod, wzmacniający szkliwo i kości fluor, oraz cynk wzmacniający włosy i paznokcie.

Pomidory bogate są w witaminy. Najwięcej jest witaminy C, która nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale także jest bardzo ważnym antyoksydantem zapobiegającym nowotworom. Może również pozytywnie wpływać na stan skóry oraz regulować poziom cholesterolu we krwi. Pomidory zawierają również witaminy z grupy B oraz w mniejszych ilościach witaminy H, E i K.

Spożywanie pomidorów wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego dzięki pektynom – jednej z frakcji błonnika. Niska zawartość kalorii oraz korzystny indeks glikemiczny sprawiają, że pomidory mogą bez obaw jeść osoby będące na diecie odchudzającej oraz diabetycy. Uważa się, że regularne spożywanie pomidorów chroni przed zapaleniem wyrostka robaczkowego.

Duża zawartość wody (około 95%) sprawia, że pomidor to warzywo lekkostrawne i orzeźwiające. Dzięki temu doskonale nadaje się do sałatek, a sok pomidorowy jest jednym z ulubionych soków warzywnych wielu osób. Pomidory wykorzystywane są również do wszelkiego rodzaju sosów, zup i kanapek. Dodane do potraw mięsnych ułatwiają przyswajanie żelaza chroniąc przed anemią.

Pomidor jest warzywem, które pozytywnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale także na urodę. Obecny w nich beta–karoten podobnie jak cynk wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Dzięki witaminie C skóra staje się sprężysta i jędrna, a przeciwutleniacze powodują odnowę komórek i opóźniają starzenie. Dodatkowo pomidory wykorzystywane są do produkcji wielu kosmetyków oraz środków pielęgnacyjnych do skóry.


Źródła:
K. Świetlikowska: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, SGGW
E. Mindell: Żywność jako lekarstwo,Wiedza i Życie, Warszawa, 1997

Autor: Ilona Andraka


Polecamy dietetyczne przepisy:
Dietetyk Warszawa




Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
Koszykowa 59 lok.35, Warszawa
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik