Ryż stanowi pożywienie prawie połowy ludności świata. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na kuli ziemskiej i zaraz po pszenicy zajmuje drugie miejsce. Pochodzi z Chin. Pojawił się tam już około 5000 r. p.n.e. W Azji ryż jest głęboko zakorzeniony w obyczajowości. Świadczy o tym koreańskie zaproszenie do stołu „Kin khao”, co znaczy tyle co "Przyjdź na ryż". Dzięki wielu różnym możliwościom wykorzystania tego zboża popularność ryżu szybko rozszerzyła się na cały świat.
Istnieje wiele różnych odmian ryżu. Począwszy od brązowego, naturalnego, czarnego po biały - najbardziej znany i cieszący się największym uznaniem na naszych stołach. Zwykle szybko się gotuje i jest dobry w smaku. Po ugotowaniu jest dość lepki, a to za sprawą amylopektyny, która powoduje sklejanie się ziaren skrobi, w którą bogaty jest ryż biały. W składzie ryżu dominują węglowodany złożone, dzięki którym czujemy sytość przez dłuższy czas, a energia z pożywienia uwalniana jest stopniowo. Ziarna ryżu otoczone są twardą łupinką, która jest niejadalna. Wnętrze jest koloru brązowego, a żeby uzyskać biały ryż otoczka ta jest polerowana. Podobnie jak biała mąka pozbawiony jest w ten sposób cennych składników i minerałów. Popularny jest również ryż praboiled, który przed polerowaniem poddawany jest działaniu pary wodnej, dzięki czemu część składników odżywczych przenosi się z otoczki do ziaren. Zawiera znacznie więcej witamin z grupy B i fosforu niż ryż biały.
Bogaty jest w łatwo przyswajalne białko i liczne witaminy z grupy B, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę umysłową, koncentrację i stan błon śluzowych. Ze składników mineralnych na szczególną uwagę zasługuje fosfor i wapń. Niestety większość składników takich jak magnez i cynk, jest usuwana wraz z otoczką ziarna przy procesie polerowania ryżu białego. Może być spożywany przez osoby z nietolerancją glutenu, będących na diecie bezglutenowej, ponieważ ziarna ryżu nie zawierają go w swym składzie. Jest również lekkostrawny i dobrze przyswajalny. Co ciekawe ryż posiada również zdolność do obniżania cholesterolu.
Jedząc biały ryż pamiętajmy o łączeniu go ze świeżymi owocami lub warzywami, doskonałym wzbogaceniem dań ryżowych w niezbędne przeciwutleniacze.
Autor: Małgorzata Kabat
Polecamy dietetyczne przepisy z ryżem: