Sekrety Diety - mak - wymiennik tłuszczowy

Mak - wymiennik tłuszczowy - 50kcal

USŁUGA NIEAKTYWNA

UWAGA! Obecnie diety internetowe nie są obsługiwane

Działalność poradni ogranicza się do prowadzenia szkoleń, pisania tekstów eksperckich, prowadzenia edukacji żywieniowej w kierunku diet wegetariańskich i wegańskich. Założycielkę poradni można odnaleźć w internecie oraz mediach społecznościowych pod nazwą yogahome.pl
Talerz porcji 50kcal
Album Kolorowych Wymienników to niezastąpione narzędzie podczas stosowania diety odchudzającej, które w obrazowy sposób prezentuje kaloryczność wielu produktów spożywczych.

Średnica każdego prezentowanego na zdjęciach talerza wynosi 20cm - jest to typowy "talerz śniadaniowy", zaś sfotografowane szklanki to typowe naczynia o pojemności 250ml.

Zdjęcie porcji - 50kcal

mak - wymiennik  50kcal

Opis porcji ze zdjęcia - wymiennik

kaloryczność: 50 kcal
masa: 10g
miara domowa: 1 łyżka
prozdrowotność: prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 prozdrowotność 4 
Mak był uprawiany w Mezopotamii i starożytnej Grecji już od zamierzchłych czasów. Zachowane malowidła pokazują, że był rośliną cenioną szczególnym szacunkiem. Egipcjanie stosowali go jako środek na "płacz i krzyk dzieci". W Polsce spożywany głównie w okresie świąt – do makowców, makaronów, w postaci kutii czy do makówek. Ponadto wykorzystywany jest jako dodatek do pieczywa, sałatek, ciast. Wytwarza się z niego również olej o lekko orzechowym aromacie. Te niepozorne, małe ziarenka mają bardzo duże wartości odżywcze.

Dzięki dużej zawartości lipidów mak jest doskonały do produkcji makowego oleju, idealnego jako dodatek do przeróżnych sałatek. Bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę serca, poprawiają ukrwienie mózgu, pomagają przywracać równowagę pomiędzy "dobrym" i "złym" cholesterolem oraz są nieocenione dla stanu skóry.

Przeciwdziałanie miażdżycy, wiązanie cholesterolu LDL, udrażnianie tętnic, usprawnianie perystaltyki przewodu pokarmowego to tylko nieliczne korzyści płynące ze spożywania maku. Mak zawiera duże ilości węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli błonnika, który nie jest trawiony w ludzkim przewodzie pokarmowym, ale korzystnie wpływa na zachodzące w nim procesy. Mak zawiera witaminy A, C, D, E i witaminy z grupy B. Dominujące minerały to wapń, który korzystnie wpływa na stan mineralizacji kości i krzepliwość krwi. Mak zawiera również żelazo, fosfor i magnez.

Ziarna maku są popularne również dzięki ich właściwościom nasennym, uspokajającym i łagodzącym. W krajach afrykańskich i azjatyckich uprawiany jest głównie z tego powodu. Z płatków i ziaren maku wyekstrahować można opium. Najpopularniejsze alkaloidy izolowane w przemyśle farmaceutycznym z maku to morfina i kodeina. Działają one przeciwbólowo, przeciwkaszlowo i przeciwbiegunkowo. Należą do najstarszych znanych człowiekowi substancji leczniczych. Nie obce było również i w Polsce podawanie dzieciom wywaru z maku, aby je uspokoić lub żeby dobrze spały.


Autor: Małgorzata Kabat



Dieta Truskawkowa Kalkulator Niedoborów Pokarmowych
Sekrety Diety - poradnia dietetyczna
poradnia@sekretydiety.pl
tel. 505-441-521
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody zablokuj cookies w swojej przeglądarce.
kowalewski & słabik