Seler – od wieków symbol zwycięstwa i sławy wojennej. Starożytni Grecy wykorzystywali go jako środek na reumatyzm, bóle stawów i wysokie ciśnienie. Obecnie mówi się o właściwościach selera zwiększającego potencję, działającego witalizująco na oziębłość płciową oraz będącego naturalnym afrodyzjakiem. Dostępny u nas przez cały rok. Dlaczego warto po niego sięgnąć?
Ma właściwości oczyszczające i odtruwające organizm. Działa moczopędnie, przez co chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych i przed reumatyzmem. Działa jak antidotum na bóle stawów. Jest doskonałym warzywem odchudzającym. Jest niskokaloryczny (połówka dużego selera korzeniowego to tylko 50 kcal). Przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Usuwa szkodliwe produkty metabolizmu.
Zawiera duże ilości witamin i składników mineralnych. Bogaty jest w witaminę C, K, E, B, beta – karoten, fosfor, wapń, magnez, cynk i żelazo. Cynk korzystnie wpływa na stan skóry, na poziom jej nawilżenia, aksamitność i zdrowy kolor.
Przeciwdziała procesom starzenia i zmianom degeneracyjnym. Koi nerwy i działa antydepresyjnie. Już za czasów Hipokrates był podawany ludziom na uspokojenie. Ostry smak selera wynika z dużej zawartości olejków lotnych, które również wykazują działanie lecznicze. Co ciekawe, w kuchni może zastępować z powodzeniem sól w wielu różnych daniach, m.in. zupach. Seler usprawnia pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Polecany jest osobom po przebytych zawałach i w okresie rekonwalescencji po chorobach.
Seler jest ogólnodostępny i polecany wszystkim, szczególnie niejadkom, gdyż wykazuje działanie pobudzające apetyt. Osoby z alergią powinny na niego uważać, bo może wykazywać działanie uczulające.
Autor: Małgorzata Kabat
Polecamy dietetyczne przepisy: