Owoc orzecha włoskiego jest pestkowcem i należy do rodziny orzechowatych. Jadalną część stanowi nasienie pokryte skórką o gorzkim smaku, znajdujące się wewnątrz twardej skorupy. Owoce orzecha włoskiego w zależności od odmiany mogą być różnej wielkości, od 3,5g nawet do masy powyżej 10g.
Orzechy włoskie charakteryzują się wysoką wartością odżywczą ze względu na dużą koncentrację składników odżywczych i witamin. Przede wszystkim dostarczają łatwo przyswajalnym i wartościowych tłuszczy, głównie w postaci wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływając na nasze serce i układ krążenia, ale także na układ nerwowy stymulując do pracy mózg i umożliwiając prawidłowe widzenie. Nie jest to zasługa tylko kwasów tłuszczowych, ale także obecności takich witamin jak witaminy z grupy B, E oraz składników mineralnych; fosforu, wapnia czy magnezu. Orzechy są również dobrym źródłem węglowodanów złożonych oraz wartościowego białka, które występują w postaci łatwo przyswajalnej, więc należą do produktów dietetycznych, zalecanych dla osób osłabionych, rekonwalescentów, dla dzieci oraz w leczeniu m.in. chorób serca.
Są to bardzo zdrowe produkty jednak należy spożywać je z umiarem, ponieważ należą do produktów wysokoenergetycznych (prawie 650kcal w 100g produktu). W związku z tym zalecane jest spożywanie ich systematycznie, lecz w małych ilościach.
Wysoka wartość odżywcza oraz walory smakowe czynią orzechy włoskie jednym z najchętniej spożywanych owoców w stanie świeżym. Świetnie nadają się jako składnik deserów czy sałatek takich jak np.
Lekka sałatka Waldorf proponowana w naszych przepisach, którą serdecznie polecam. Są także doskonałym surowcem dla przemysłu cukierniczego i piekarniczego oraz jako dodatki do lodów, galaretek, kremów i innych produktów. Z orzechów tych wytłacza się również wartościowy olej, który odznacza się wspaniałym smakiem i wysoką wartością odżywczą, ale ze względu na wysoką cenę orzechów jest produkowany na niewielką skalę. Niedojrzałe orzechy zasobne w garbniki używane są do produkcji wódek i nalewek, których jednak nie warto polecać. Do dłuższego przechowywania nadają się tylko orzechy starannie wysuszone, w przeciwnym razie szybko pleśnieją.
Autor: Katarzyna Cymmer
Polecamy dietetyczne przepisy z orzechami włoskimi: