Bób należy do rzadko spożywanych jednak niezwykle wartościowych roślin strączkowych. Znany był już w starożytności, kiedy to Grecy spożywali go, aby zwiększyć wydolność organizmu. W średniowieczu jadano go znacznie częściej niż obecnie. Gotowano z niego proste dania dla ubogich ludzi.
Najlepiej jeść go latem, gdy jest świeży i zasobny w cenne składniki odżywcze. Zawiera szczególnie dużo łatwo przyswajalnego białka, węglowodanów i witamin. Nasiona zawierają natomiast mało tłuszczu.
Bób obfituje w witaminy z grupy B – szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto zawierają pewną ilość witaminy C i prowitaminy A. Wśród składników mineralnych należy wymienić przede wszystkim wapń, który jest niezbędny zarówno do prawidłowej budowy układu kostnego jak i większości procesów zachodzących w organizmie. Nasiona bobu zawierają żelazo - szczególnie ważne dla osób cierpiących na anemię oraz kobiet w okresie menstruacji, a także fluor oraz magnez.
Roślina jest zasadotwórcza, dlatego warto dokładać ją do potraw z produktami zakwaszającymi organizm, takimi jak mięso.
Bób wykorzystywany jest przy produkcji leków stosowanych w przypadku choroby Parkinsona. Składniki zawarte w bobie powodują wzmocnienie tkanki mięśniowej, kostnej oraz ścięgien, dlatego warto polecić go osobom starszym oraz sportowcom.
Bób jest doskonały dla osób odchudzających się.
Jest niskokaloryczny i bardzo sycący. Zawiera również znaczne ilości błonnika pokarmowego, który poprawia przemianę materii oraz zapobiega zaparciom. Błonnik wpływa również ochronnie na układ krwionośny ponieważ przyspiesza usuwanie z organizmu "złego cholesterolu".
Dojrzałe nasiona przed podaniem należy ugotować. Doskonale nadają się na danie główne, ale także jako dodatek do sałatek i przekąsek. Bób jest często wybierany przez wegetarian, jako roślina szczególnie wartościowa i uzupełniająca niedobory aminokwasów.
Ciekawostką jest fakt, że słynny filozof –
Pitagoras uważał, że bób jest łącznikiem między ziemią, a piekłem. Z tego powodu domagał się całkowitego zakazu jadania tej rośliny.
Autor: Ilona Andraka
Polecamy dietetyczne przepisy z bobem: